mandag 10. august 2009

Alkohol - ikke så sunt likevel, kanskje?

Siv Jensen utbasunerte at alkohol ikke er noe problem. Samtidig har vi stadig fra Frp hørt at politiet må slå hardere ned på narkotika, herunder khat: "bekjempe khatkriminaliteten" og "slå hardere ned på khatbrukerne" (Aftenposten 21. jan 09). Kanskje litt fakta kan belyse saken: Det viser seg nemlig at alkohol og tobakk er langt skadeligere enn de ulovlige stoffene cannabis og khat.


Alkohol er en svært vanlig dødsårsak (4 % globalt og opp til 10 % i Europa), særlig blant middelaldrende.

Tallene i tabellen* nedenfor viser tre typer skadelighet (fysisk, avhengighet og sosialt) for en rekke stoffer. Jo høyere tall, desto skadeligere er stoffet. Stoffene er i tabellen rangert etter samlet skadelighet.

*Tabellen er hentet fra vedlegg 14: Supplementary memoranda from the Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD), i rapport fra Underhuset i det britiske parlamentet (PDF). Også publisert i The Lancet.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Cannabis og khat er ikke spesielt skadelig, nei. Khat er lovlig i Storbritannia fordi man fant ut at noe annet ville være diskriminering mot tidligere kolonier.

FrP virker å ville slå ned på khat rett og slett fordi de er en gjeng med rasister som vil være minst mulig konstruktive overfor innvandrere.

Konrad sa...

Om de er rasister vet ikke jeg, men de er åpenbart opptatt av tiltak som retter seg spesifikt mot muslimer og innvandrere - og når man ser mønsteret hos Frp kan man selvsagt lure på hvilke holdninger som ligger bak.