lørdag 28. mai 2011

Egypt åpner Gaza - mer propaganda fra Sidsel Wold

Det er første gang på fire år at palestinere fritt får krysse grensen til Egypt etter at tidligere president Mubarak stengte den, melder VG.

Igjen får vi altså en forsiktig påminnelse om at Egypt deltar i blokaden av Gaza. Men pussig nok: NRKs Sidsel Wold er som alltid nøye med å benytte anledning til å understreke at det er Israel som er den slemme:

- Varetrafikken går inn og ut mellom Israel og Gaza, og så lenge Israel ikke holder de andre grensene åpne så er jo Gaza fortsatt under beleiring, forteller NRKs utenrikskorrespondent i Midt-Østen, Sidsel Wold.

Men når Egypt åpner grensen er det hele fremstilt i en positiv tone:

- Så vissheten om at man kan få komme ut og se noe annet og trekke frisk luft og puste i en annen atmosfære er veldig viktig for mange, sier Wold.

Kan noen hente den såkalte journalisten Sidsel Wold hjem? Norsk journalistikk er så full av politikk at de fleste er blinde for skjevhetene i vinklingen.
"Upartisk" "journalist"

4 kommentarer:

Sosialisten sa...

Israel og Mubarak samarbeidde om å blokkere Gaza. No er Mubarak vekke, og Egypt har opna grensa.

At det førre egyptiske regimet samarbeidde med Israel frå og med Camp David-avtalen på slutten av syttitalet er jo velkjend, òg hjå palestinarane. At palestinarane har blitt latne i stikken av dei arabiske nabostatane er faktisk eit vanleg synspunkt på venstresida, og det er jo òg ein kritikk som kjem frå islamistane. For det gjekk jo ikkje just så greitt med Anwar Sadat heller.

Konrad sa...

1) Ja, velkjent blant de få som er godt orientert, men ikke blant mannen i gata.

2) Sidsel Wolds (og tidligere OK Tveiten) dekning bidro til å tåkelegge. Gjennom sin vinkling og betoning får de det til å se ut som om dette bare handler om Israel. Ladede ord og tonefall også. Derfor pkt (1) ovenfor.

Media (nyheter) handler ikke om rene fakta, men om vinkling, framing, framheving, tåkelegging.

raagraaum sa...

Egentlig ønsker vi flere som Sidsel Wold - men i en mediasituasjon der det fantes skikkelige motsetninger. Vi skal ikke romantisere "gamle dager" for mye, men det var ei tid der dynamikken var sånn at hvis Dagbladet hadde valgt en "vinkling," så kunne vi stole på at VG kom med motforestillinger. Hvis Aftenposten mente a, kom Arbeiderbladet med ikke-a.

Og vi hadde Morgenbladet som var like rabiat reaksjonært som Orientering og Friheten til sammen var revolusjonære.

Men journalistikk handler jo i dag om å selge ...

I det perspektivet er Sidsel Wold bedre enn vanlig "norsk standard" journalisme som later som om den er "objektiv og upartisk."

Konrad sa...

Problemet er at Wold liksom representerer den statsautoriserte norske sannheten, mens egentlig bare representerer sitt eget fordomsfulle og banale perspektiv.