søndag 29. august 2010

Sosialmonarkiet

Jonas Gahre Støre feiret 50 år og benyttet anledningen til å invitere "venner" som kronprinsparet. Og som en vittig kommentator formulerte det: Mette Marit er antakelig den eneste nærkontakten Støre har med folkedypet.

Jonas-gutten står naturligvis fritt til å invitere hvem han vil i et privat selskap.

Saken er imidlertid symptomatisk for kongehuset og det statsbærende partiet: Vårt fremtidige statsoverhode trives åpenbart i selskap med Ap-folk og når krompen selv drister seg til å si noe politisk kan det plasseres et sted på strekningen Venstre-SV (med en avstikker til Ap). Dersom tronarvingen hadde hatt stemmerett, tror jeg neppe Oslo Frp og Tybring-Gjedde ville vært førstevalget. Kanskje han burde lært litt av sin oldefar som sa noe sånt som at "jeg er også kommunistenes konge".

Støre på sin side har som viktigste oppgave å dekke Norges utenrikspolitikk med et tykt lag glasur, forøvrig er han bare en vanlig sosial-liberal høyremann. Støre som statsminister og HM som konge er ikke noe å se fram til.


Glasurministeren (til høyre) og sosialmonarken tar i mot charterturister på Gardermoen.

Blogglisten

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nå mer vel situasjonen i dag nokså langt fra kong Håkon 7s utsagn om at han også var kommunistenes konge:

Det var snakk om hvorvidt militære/storborgerlige skulle gjennomføre "statskupp" for å hindre en regjering fra Arbeiderpartiet, og de forventa at kongen skulle hjelpe dem.

Vi ser vel ikke så mye til at høyere militære og næringslivtopper forsøker å hindre FrP å komme i regjering?

Konrad sa...

Du har sikkert rett om den historiske konteksten, men mitt poeng var at kongen i følge norsk sedvane er partipolitisk nøytral. For en republikaner som meg er jo det flott at Støre og Krompen mfl fucker opp dette, da undergraver de bare monarkiets legitimitet.

Anonym sa...

Tja, si ikke det.

Kronprins Olav var kjent i "finere" kretser som skapsosialist, og slett ikke så populær som vi i ettertid ser det som konge.

Hadde Støre laga et selskap som besto av sentrale arbeiderpartifolk, vel så hadde du hatt et poeng.

Men det var vel ikke, etter det som er kommet fram, langt fra noe sånt selskap.

For ordens skyld, vi er også republikanske i prinsipp, men såpass pragmatiske at så lenge denne familien gjør jobben, så er det billigste løsning på problemet representasjon av nasjonen.

Derimot er det på høy tid at lovverket tar inn over seg at en dag vil familien ikke tilfredsstille kravene, og republikken tvinge seg fram.

Det er ikke lenger unna enn ei ulykke som gjør Ari Behn til ... nei vi orker ikke en gang fullføre tanken.

Konrad sa...

Mulig at Haakon Magnus er SV-er, men da må han holde seg i skapet ellers er det over og ut for monarkiet.

Joda, monarkiet (konstitusjonelt sådan) er vel like billig som konstitusjonell republikk (av islandsk type).