tirsdag 30. november 2010

-Ufyselig stemning

Walid al-Kubaisi er ute med sin dokumentariske film “Frihet, likhet og det muslimske brorskap”. Aftenpostens anmelder er imøtekommende, men synes at det er "skitt og kanel blandet sammen" og argumentasjonsrekken springer mellom det ulne og opplysende.

"Walid al-Kubaisi har siktet seg inn mot en journalistisk bastardform. På den ene siden har han satt seg fore å dokumentere radikaliseringen av europeiske muslimer, på den andre siden er filmen et subjektivt, polemisk partsinnlegg. Derfor har han ikke intervjuet en eneste kvinne som går med hijab, når temaet er kvinneundertrykking. Derfor trenger han ikke å eksemplifisere venstresidens støtte til Det muslimske brorskap, det holder med en påstand fra Kubaisi." Skriver Stian Bromark i Dagsavisen.

– Når Muhammed Usman Rana spør al-Kubaisi om han har forståelse for at filmen virker konspiratorisk og paranoid, bryter hele salen ut i hånlatter og buing. Det er en ufyselig stemning. Grensen for hvilke argumenter som er legitime å komme med trekkes videre og videre, og mediene er med og pisker opp stemningen, sier Sindre Bangstad til Fritanke.

Bangstad gratulerer ellers med ”en flott film full av udokumenterte sammensvergelsesteorier, påstander som ikke henger på greip, og fiffige stigmatiserende grep”. Bangstad sammenligner al-Kubaisis film med nazistisk propaganda på 30-tallet. Bangstad mener det faller på sin egen urimelighet å kalle personer som Abid Raja og Mohammed Usman Rana for islamister.

Raja svarer i BT og understreker at konservative muslimer ikke må beskytte ekstremistene.

Øyvind Strømmen mener al-Kubaisis film er relativt edruelig (sammenlignet med Oriana Fallaci og Tybring-Gjedde).

Lars Gule er enig i deler av Sindre Bangstads kritikk av Walid al-Kubaisis film, men mener han tolker den for snevert inn i en norsk kontekst, skriver Fritanke.no. Det er al-Kubaisis konsirasjonsantydninger som er Gules sterkeste innvendig mot filmen.

al-Kubaisis kronikk i Dagbladet.

Blogglisten

1 kommentar:

Shoaib sa...

Takk for god oppsummering. Har etterhvert endelig fått ut fingeren og skrevet en gjennomgang av filmen jeg også :)