tirsdag 1. august 2017

Bjørn Stærk har tungt for det

Bjørn Stærk er helt sikkert en hyggelig kar, men han har ofte litt tungt for å oppfatte ting tross for at hand tydeligvis er en smart kar. I mange år har han vært sympatisk innstilt til Document.no. Han har også påstått at Document.no ikke har en klar profil - den siste påstanden blir rett slett for dum.

Men nå har Stærk anmeldt Jean Raspails satiriske roman De helliges leir fra 1973 for Morgenbladet. Raspails roman er utgitt på norsk av Document. Anmeldelsen er drepende for Rustad og hans venner på mørkeloftet, sitat:

  • "Boken er en ufrivillig parodi på innvandringsmotstandere som har et så nevrotisk forhold til moral at de ikke er i stand til å finne balansen mellom samvittighet og egeninteresse."
  • "Asle Toje holder bokens rasisme på avstand, men skrøt i 2015 av dens profetiske relevans for flyktningkrisen. Dette er folk som i årevis har insistert på at de klarer å se forskjell på innvandringskritikk og rasisme. Og så er det De helliges leir de tar ned fra bokhyllen for å forklare flyktningkrisen! En bok hvor ikke-hvite beskrives som en hjernedød, impulsstyrt masse uten individer, og hvor heltenes eneste svar på invasjonen er å myrde flyktninger."
  • "Les boken som et gravskrift over troverdigheten til dem som har hyllet den."
  • etc
Anmeldelsen er faktisk en boomerang som treffer Stærk selv midt i pannebrasken, ja kanskje ikke dagens Stærk men den Stærk anno 2012 eller der omkring. Den Stærk som naivt trodde at Document.no hadde noe å tilby. Men ærlig talt: Document.nos (og omlands) sanne natur har vi andre oppdaget for lenge siden. What took you so long, Stærk?

At skaprasisten Asle Toje ble pottesur av Stærks anmeldelse er ekstra morsomt.

Ingen kommentarer: