lørdag 2. november 2013

Frontkjempere da og nå

På 30-tallet levnet høyreavisene norske deltakere i den spanske borgerkrigen liten ære, de var i følge høyresiden naive lykkejegere og radikale ekstremister, resultat av «rød menneskehandel», skriver Jo Stein Moen i Klassekampen:

POT ble for øvrig etablert det året [1937], ikke minst for å avsløre og forhindre at nordmenn reiste til Spania. Om lag 50 kom aldri hjem. «Tror frivillige fra Norge er drept i syrisk borgerkrig», heter det i dagens aviser.  Noen fryktet Spaniakjemperne fikk militær erfaring til bruk i hjemlandet. Slik ble det faktisk. Den harde kjerne i væpnet kamp mot tyske okkupanter de første åra, Osvald-gruppa, besto av Spaniaveteraner som Asbjørn «Osvald» Sunde.  
Parallellen til Syria anno 2013 er åpenbar, både når det gjelder PSTs rolle og den politiske fargen på vurderingen av frontkjemperne.

Ironisk nok var nasjonalhelten Max Manus selv frontkjemper, han rakk rett nok aldri å komme i kamp med den røde hær og heldigvis for hans ettermæle var dette før Hitler ble involvert på finsk side.

For POT (PSTs forløper) var det kanskje greit å støtte broderfolket mot kommunistene, men ikke å støtte republikanerne mot Franco?

Ingen kommentarer: