søndag 8. februar 2015

Max Hermansen - en virkelig tenker

Vepsen har tatt seg bryet med å lese Hermansens skriverier (på Document.no naturligvis):
«Norge – og Danmark – har alt for lenge bøyd seg i støvet for Journalistisk Venstreparti. Nå MÅ det få følger for dem at de ikke forsvarer sin funksjon som den fjerde statsmakt. NRK må selges eller nedlegges. Pressestøtten opphøre. Og Journalisthøyskolen nedlegges. Vi kan ikke ha disse fiendene av demokratiet midt iblant oss

Akkurat ja. Slik snakker man om ytringsfrihet bare 1 måned etter Charlie Hebdo.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Ideene er jo riktige nok. Om man bare får fjerna statsfinaniseringen av media, så endrer landskapet seg betydelig. Det blir bedre kanaladgang for de som ikke har mektige venner. Det blir et mer demokratisk mediebilde.

Det er ikke engang sagt at ytringsfrihet er sentralt i diskusjonen, gitt at det ikke er noen som nekter journalistene et. al. å si det de vil. (Det eneste som er sagt, er at de må spre tullet sitt for sine egne penger, og ikke skattebetalernes). Er det et brudd på din ytringsfrihet at jeg ikke sender deg en sjekk? Hvorfor skulle det være det om jeg stopper sjekken til NRK?

Nå er denne ytringsfrihetgreia egentlig ikke et helt treffsikkert begrep i forbindelse med Charlie Hebdo, Jyllands-Posten, Rushdie etc.

Man sier at det handler om å verne retten til å ytre seg uten redsel, men egentlig handler det om noe mye større og viktigere: Om å stå i mot den sterkestes/råestes/villestes rett. Om du går inn i en "no go-sone" leiende på din homoseksuelle partner, så koster det. Dette handler om mye mer enn ytringsfrihet: det handler om hvorvidt man aksepterer å bli kuet av vold.

Det er her apologetene stiller seg selv i et grelt lys: De finner alltid forklaringer på hvorfor vold er OK. Den som blir slått eller drept har egentlig seg selv å takke.

Konrad sa...

Hvilke ideer? Max Hermansens?

Anonym sa...

Det fremgår kanskje ikke klart nok i teksten din, men de som formidles mellom anførselstegn ovenfor. Å klippe sjekken til mediene i småbiter ville være bra.

Konrad sa...

Hva er poenget ditt?

Anonym sa...

At det Hermansen sier er sunn fornuft - og at du skyter utenfor.

Forklaringen er trolig at du ser deg blind på avsender.

Anonym sa...

Poenget er at Hermansen formulerer seg klart å forståelig, og at posten din blir hengende i løse luften som ubegrunnet trass.

Konrad sa...

Herregud da man. Les det Hermansen skriver. Han vil straffe NRK, Journalisthøgskolen og diverse aviser fordi de bruker ytringsfriheten på en måte han ikke liker, han kaller dem endog "fiender av demokratiet". Det er jo helt parodisk.

Anonym sa...

Han vil da bare at støtten fjernes. Jeg er minst like ille, i og med at jeg enda ikke har sendt deg noen sjekk.

Og fiender av demokratiet ER jo ikke helt bak mål, i og med at demokratiet fordrer opplyst deltakelse, som disse institusjonene hindrer. Det blir ingen aktiv deltakelse rundt de sakene som media lykkes med å legge døde.

Det er mange saker, fra justismord til diverse skandaler, som vel primært har måttet slåss for å få adgang til media. Dekningen ville bli bedre om støtten ble fjernet. Det ville bli vanskeligere å tie ting i hjel.

Fikk man fjernet støtten til både journalistutdanningen, avisene og NRK ville andre aktører få større slagkraft. De ville ikke bli kvalt av forutinntatte mastodonter. Da ville det bli formidlet et mer allsidig nyhets- og aktualiteter, til gode for demokratiet.

Anonym sa...

Jeg leser at Hermansen har hovedfag i historie. Det har jeg veldig vanskelig for å tro.