fredag 7. mars 2008

En liberal agenda

Politiets pågripelse og kvelning av Obiora har blitt behørig dokumentert og diskutert det siste året. I forbindelse med denne saken ble flere andre politivoldssaker og dødsfall i politiets varetekt avdekket. Politivold er og bør være en konstant kilde til ubehag for ethvert sivilisert menneske, selv om mange, blant annet politikere langt til høyre, er like konstant ivrige etter å bortforklare og koste under teppet.

En rekke politikere langt til høyre (samt deres tilhengere) lever i den villfarelse at det liberale samfunn handler om billig sprit, fri fart og utkastelse (evt disiplinering) av utlendinger. En liberal agenda handler om noe mye mer prinsippielt enn dette, nemlig å beskytte individet mot overgrep fra flertallet, statsmakten og big business.

Det er egentlig forstemmende å observere at en sentral liberal agenda som illustrert i Obiora-saken, nå blir forvaltet av venstresiden (som tradisjonelt er autoritære). Har Høyre også blitt et autoritetsparti? Er SV og Venstre de eneste pålitelige liberale partiene? Høyrepartiene blir merkelig stille og slappe når det dreier seg om politivold, da er de i beste fall på linje med en tom tønne som Arne Johannesen, i verste fall “den som tier den samtykker”. For Arne Johannesen er det viktigere å holde identiteten til en hardhendt politimann hemmelig enn å beskytte borgerne mot slike politimenn, dette er bakvendtland.

Finnes det faktisk ikke et dannet borgerlig parti som virkelig går på barrikadene for de liberale prinsipper? Erna? Tror ikke det. Det er bare halvtannet år igjen til neste valg. Må jeg nok en gang stemme Høyre mens jeg holder meg for nesen?

”For å være helt sikker må man vite alt”, sa Apenes og siterte Stasi-sjef Erich Mielke. Apenes understreket at direktivet, dersom det blir norsk rett, er et stort skritt i retning av overvåkningssamfunnet, på seminar om Datalagringsdirektivet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Flott skrevet!

Amos Keppler sa...

Sannheten er at det etablerte står og heier når politiet banker opp brysomme personer, og alle de partiene du nevner er en integrert del av det etablerte, av den vedvarende undertrykkelsen. Du må nok gjøre atskillig mer enn å holde deg for nesen for ikke å kjenne stanken.

Anonym sa...

OK, Amos har et poeng, men han overdriver en smule.

Amos Keppler sa...

Jeg som synes jeg uttrykte meg på en mild og forsiktig måte.

Nei, jeg synes bestemt ikke at jeg overdriver.