tirsdag 19. februar 2008

Obiora-saken: politiet i bakvendtland

politiforum og i Adressa kan vi lese mer om de hvordan politimennene involvert i Obioras død tenker. Det er i det hele tatt nedslående lesning. Det er en eneste lang selvopptatt sutring om lite støtte fra Killengren og belastningen ved beskyldninger om å forårsaket en annens død. Mens vi observatører opplevde politimester Marum uten ryggrad sier politimennene: "De gir honnør til politimester Per Marum for at han holdt ryggen rak, og ikke etterkom krav fra særgrupperinger om å gå til suspensjon." Mens omgivelsene ville oppfattet en suspensjon som ryddighet fra politimesteren side, ville politimennene selv oppfattet som det motsatte. Noen spark til advokat Raja får de også med: "hårreisende advokatetikk".

Ikke et ord om belastningen ved faktisk å forårsaket et annet menneskes død (slik det står svart på hvitt i Riksadvokatens rapport), nei det er beskyldningene som er belastende. Ikke et ord om stakkaren som døde, ikke et ord til eller om de etterlatte. Eier disse karene ikke samvittighet? Har de ikke engang anstendighet?

Makan til sminket og vridd versjon skal du lete lenge etter. Politiforum illustrerer for sikkerhets skyld den ekkle propagandaen med et bilde av en snill politi med et barn i armene (bildet til venstre). Goebbels kunne ikke gjort det bedre: Det er vi, kritikerne, som er de slemme, politimennene er jo omsorgsfulle familiemenn som må lide sammen med familien. Slik er det i bakvendtland.

Dette illustrerer det jeg har hevdet en rekke ganger: Politiet er mer opptatt av å beskytte seg selv, etaten og korpset. De lever tydeligvis i den villfarelse at politietaten er best tjent med at man avfeier kritikk, koster under teppet og om nødvendig skylder på offeret. Ja, kanskje i bakvendtland, der kan som kjent alt gå an. I den virkelig verden skapes tillit ved skikkelig og ordentlig embetsutøvelse, ikke ved prat og bortforklaringer. Gjør man noe opplagt galt får man ta konsekvensene av det. Politiet har fått tildelt et enormt privilegium: De har rett til å bruke fysisk makt mot andre mennesker i embetsutøvelsen. Politiet og hver politimann må hver dag, i praktisk handling, bevise at de er privilegiet verdig.

Et godt råd til Killengren: Ikke la deg lokke ut i det bakvendtlandet som deler av korpset tydeligvis befinner seg i.


3 kommentarer:

Anonym sa...

HMF. Det er et veldig trist PS til dette: Ingen er vel egentlig _overrasket_ over at vinklingen ble slik som dette i politiets eget organ. Det har blitt slik vi forventer.

Forstemmende også å lese debatten nedover på siden tiladressa. Makan til språkføring og mangel på takt og tone.

Amos Keppler sa...

Mange av gestapos støttespillere føler seg også personlig fornærmet på politiets vegne, over at noen våger å kritisere de snille gestapoene. Bakvendtland er bare forbokstaven.

Anonym sa...

Minner meg litt om bilde av den amerikanske presten som hadde bibel i den ene hånden og en pistol i den andre.