onsdag 27. februar 2008

Wag the Dog: We need a war!

Stan, the producer, i Wag the Dog:

"Why Albania? They got to have something we want. No, they want to destroy the godless satan of the USA. Hush, no...we just found out they have the bomb! They don't have any missiles, so it's a suitcase bomb. Wow, did I say that, they don't need missiles."


Bildet: Stan (Hoffman) får en genial ide til en oppdiktet krig

Mulig relasjon til Lewinsky-saken:
Filmen handler om en "fiktiv" amerikansk president som leier en Hollywood-produsent til å lage en fiktiv krig i Albania for å avlede oppmerksomheten fra en mulig sexskandale (noe mystisk kan ha skjedd på presidentens kontor mens presidenten var alene med en mindreårig i to minutter). Den virkelige sexskandalen (Lewinsky-saken) med en virkelig president (W.J. Clinton) ble offentlig kjent i slutten av januar 1998. Fiksjonsfilmen ble laget i 1997 og sluppet bare en måned før Lewinsky-spetakkelet begynte. Lewinsky-saken kulminerte sommeren 1998 og riksrett mot Clinton ble vurdert høsten samme år. USAs ordkrig med Serbia ble opptrappet samtidig med at faren for riksrett ble mer reell.

Altså: Lewinsky-saken var ikke offentlig kjent da filmen ble laget, men sammentreffet er så påfallende at enten var manusforfatterne synske eller så hadde de inside informasjon.

Profetisk er det uansett: filmens fiktive krig var i Albania, mens den reelle tullekrigen var i Kosovo (sjekk kartet folkens). Et viktig element i filmens oppdiktede krig var fylktningenes grimme skjebne og historiene de fortalte, omtrent identisk med hendelsene i Kosovo 15 måneder senere.

Helt fantastisk. Filmer som dette burde være pensum, det er rene bullshit-vaksinen.

(Takk til Gorm for videoen.)

3 kommentarer:

Henning sa...

En aldeles fantastisk og tankevekkene film.

Anonym sa...

Denne var overraskende bra!

Kunne fungert godt som pensum i skolen.

Anonym sa...

For de av oss som husker litt tilbake var det jo en påfallende samtidighet med et tidligere statsoverhodes utradisjonelle sigarbruk og en militær "inngripen".
Reality imitates art, indeed.