torsdag 15. mai 2008

Jøde mot sin vilje


Sent på høsten 1942 blir Ruth Maier arrestert i Oslo og sendt til Auschwitz for å bli myrdet. Hennes eneste forbrytelse var at hun eksisterte, hennes eksistens ble av nazistene og norsk politi definert som jødisk. Selv oppfattet ikke Ruth Maier seg i utgangspunktet som jøde, jødiskheten var ikke en del av hennes identitet. Men etterhvert som jødeforfølgelsen tiltok først i hennes hjemby Wien dernest i Norge ble Ruth Maiers identitet mer og mer jødisk. Paradoksalt var det altså nazistene som gjorde henne til jøde:

"Hannah Arendt sier at i en antisemittisk verden går det ikke an å være et nøytralt menneske, altså for en jøde bare å være et menneske. I en antisemittisk verden er det ikke rom for den kategori jøde som Ruth tilhørte. Ifølge Arendt har ikke jøder noen annen sjanse. Blir de angrepet som jøder, må de forsvare seg som jøder. Overgriperen legger premissene, overgriperen har makten, og overgriperen definerer situasjonen. Og slik kan man si at antisemittene gjorde Ruth til jøde." skriver professor Irene Levin i Morgenbladet.

Tenk på dette neste gang dere møter et menneske som er annerledes, som det er snublende lett å putte i en kategori som "neger", "muslim" eller "blind". Tenk på dette neste gang dere ved uhell eller med fullt overlegg reduserer hele mennesker til noe mye mindre.

Ingen kommentarer: