torsdag 10. juli 2008

Bandittstater med atomvåpen

Iran har nå avfyrt en langdistanserakett, noe som har ført til at blant annet Fredrik Mellem har uttrykt bekymring over at atomvåpen er i hendene på bandittstater. Det virker som om man ukritisk har svelget det amerikanske budskapet om at visse land er "rogue states". For meg er det likevel et mysterium hvorfor denne bekymringen er ny og spesiell for Iran.

Akkurat nå ser jeg en dokumentarfilm på NRK2, den viser USAs fremferd mot fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo. Ordet "bandittstat" virker ganske treffende på et land som invaderer et annet land på grunnlag av oppkok og løgner, for deretter å arrestere og torturere innbyggerne uten lov og dom.

Hvilke kriger har Iran startet? Hvilke land har Iran invadert?

I denne regionen har vi nok av bandittstater med atomvåpen: Israel har invadert og okkupert naboer en rekke ganger, og gir stort sett blaffen i internasjonale regler og avtaler, dertil bombet Israel ensidig Iraks atomanlegg. Diktatoren Musharraf satt i årevis med fingeren på Pakistans atomknapp. Går vi utenom atomklubben blir listen enda lengre.

Det finnes ikke noen grunn til å påstå at Iran er et verstingland. Jeg ser faktisk bare en grunn: Skremselspropagandaen og det faktum at Iran ikke er på vårt lag.

5 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Hva du sa.

Jeg LIKER ikke styresettet og prestestyret i iran jeg heller, men i forhold til mange av våre «venner» er de vel nokså hyggelige...

Fredrik Mellem sa...

Det er ingen tvil om at USA også bedriver mye bandittvirksomhet. Guantanamo er et sentralt stikkord.

Jeg er likevel ikke særlig bekymret for at de plutselig skal slippe ABC-våpen i hodet på hverken oss eller andre.

Anonym sa...

Enig i det Fredrik, men det er heller ikke noen opplagt grunn til å frykte at Iran skal gjøre det. USA har en lang track record der de har bombet og invadert i strid med internasjonale regler. Det har ikke Iran.

Det er faktisk grunn til å hevde at Iran har vist besinnelse i konflikt med andre land (særlig USA og Saddams Irak). Det er ikke noen grunn til å stole mindre på Iran enn på Israel.

Ja bortsett fra Iran er islamsk.

Amos Keppler sa...

Jeg er ikke enig med Fredrik. Jeg mener vi bør være bekymret over usa. De har alltid vært aggressive, fra 1820 og deromkring. De siste sju årene har de vært farlige og også ført an i kampen mot menneskeretter i vestlige land. Du er, i beste fall stappfull av vanetenking, Fredrik.

Anonym sa...

Å kalle utvalgte land (tilfeldigvis dem USA har definert som fiender) for "bandittstater" kan i praksis være å legitimere Bush's "axis of evil" ide. La meg være så fri å si at man dermed i verste fall er en nyttig idiot for visse agendaer i Washington. Nå er heldigvis den verste gjengen (Bush & co) diskreditert for godt, men likevel.

Militære tiltak mot Iran vil uansett være rendyrket galskap.