lørdag 12. juli 2008

Nyttige idioter demoniserer Iran

Iran har klart å skyte opp et par-tre langtrekkende raketter. Om 5-10 år kan de muligens ha atomvåpen. Norske medier og bloggere har på bakgrunn av dette kastet seg ut i en euforisk demonisering av regimet i Tehran. Historisk har vi sett at slik demonisering skjer som et ledd i opptrapping til krig. Dette skjedde i to runder med Saddams regime: før Kuwait-krigen og før den amerikanske invasjonen i 2003. Det skjedde også med Milosevic og serbere generelt ved opptrappingen til Kosovo-krigen samt i Bosnia. Og det skjedde før den amerikanske invasjonen i Afghanistan – feks. valgte NRK å vise en gammel dokumentar om Taliban kort tid før invasjonen (filmen hadde vært på lager lenge men ble nå plutselig ”interessant”).

Det pussige og overraskende er ikke at partene bruker PR-byråer, selektiv informasjon og endog løgn, det pussige er alle de som kaster seg på bølgen og uten motforestillinger aksepterer den ene partens definisjon av situasjonen. F.eks. at Iran er en ”bandittstat” (rogue state), at ”massødeleggelsesvåpen” var et relevant begrep, eller at invasjonen i Afganistan var en ”krig mot terror”. VG brukte i lang tid ”krigen mot terror” som overskrift på sine reportasjoner fra Afganistan, og legitimerte dermed krigen hver eneste gang de brukte overskriften. I opptrappingen til invasjonen i Irak var det praktisk talt ingen som stilte spørsmål ved nyordet ”masseødeleggelsesvåpen”. Det er gode grunner til å hevde at kjemiske våpen ikke er massødeleggelsevåpen fordi de er vanskelig å levere på en kontrollert måte i store mengder og over lang avstand. Ordet ”masseødeleggelsevåpen” skapte imidlertid det rette skremmebildet og jouranlistene var nyttige idioter for Bush & Co hver gang de brukte ordet.

"Bandittstat" er også et smart propagandaord, og Washington selv bruker ordet taktisk og opportunistisk. Journalister og bloggere er dermed nyttige idioter for Washington hver gang de bruker dette ordet som om det er objektivt og treffende.

Vi er nå altså inne i det som ser ut som en ny runde med demonisering. Man kan si mye om regimet i Iran, men å angripe landet vil være den rene galskap.

Det eneste vi vet sikkert er at også Tehran har skaffet seg Photoshop.

Ingen kommentarer: