fredag 10. april 2009

Samfunnstjeneste?

Noen ideer er for gode til ikke å realiseres. Samfunnstjeneste istedenfor verneplikt er en slik idé, skriver Morgenbladets redaktør. Morgenbladet har i en serie artikler og debattinnlegg belyst spørsmålet, også andre har tatt opp spørsmålet om obligatorisk samfunnstjeneste for ungdommer. Lysbakken har også en kommentar til denne ideen.

Den gangen førstegangstjenesten virkelig var noe alle gutter måtte gjennom fungerte verneplikten ikke bare som leverandør av kanonføde. Militærtjenesten var for mange den virkelige overgangen til de voksnes rekker etter å levt et ganske beskyttet liv hjemme. Militærtjenesten ristet også folk fra hele landet og fra alle sosiale lag sammen. Både uniformen og disiplinen gjorde alle like.

Nå er militæret overtatt av de spreke og motiverte, de som faktisk passer inn i alt tøvet man holder på med i militæret (ja, det er utrolig mye tøv).

Obligatorisk samfunnstjeneste for 19-20 åringer er derfor en god ide. En slik samfunnstjeneste vil stille langt mindre krav til "tjenestedyktighet" enn militæret, dermed vil dette virkelig kunne være noe for alle og vil dermed kunne fungere enda mer integrerende enn militærtjenesten. Det vil gi ungdommene et års pause der de kan tenke gjennom hva de skal gjøre videre i livet. Argumentene er mange og gode.

Motargumentene er etter min vurdering stort sett praktiske. F.eks. bør det ikke iverksettes i en periode med mangel på arbeidskraft. Dersom arbeidsledigheten stiger, særlig dersom mange unge blir ledige, bør samfunnstjeneste absolutt være noe å vurdere.

11 kommentarer:

Martin sa...

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Arbeidstjenesten

Nasjonal samling var også ivrige pådrivere for en lignende "solidarisk" samfunnstjeneste på omtrent nøyaktig samme grunnlag som du her beskriver.

It's not fascism when we do it! eller??

Admiral_Gringo sa...

Bare la den stakkars eldreomsorgen få slippe slitet med å få arbeidsdagen sabotert av disse fjortissene.

Eldreomsorgen har mer enn nok arbeid å få gjordt allerede, og trenger kompetanse ikke fjortisser.

Sett dem til å plukke søppel og reparere offentlig eiendom.

Konrad sa...

Martin, ditt fjols. Hitler var ivrig miljøverner, miljøvern er ikke nazisme av den grunn.

Konrad sa...

Dessuten: Mange av argumentene for obligatorisk skolegang er også relevante for samfunnstjeneste.

Ja, jeg synes det er en interessant ide som må vurderes seriøst, men jeg er ikke entusiastisk.

Martin sa...

De fleste miljøvernere tvangsrekrutterer ikke folk til miljøbevegelsen men dersom miljøbevegelsen hadde gjort det ville det i høyeste grad vært fascisme.
Om man kaller det nazisme,fascisme,kommunisme eller sosialisme er igrunn uvesentlig. Det er den underliggende kollektivistiske strukturen og tankegangen jeg har problemer med, ikke overfladiske likheter og forskjeller.
Hitler var også vegetarianer jeg har ingen problemer med vegetarianere av den grunn, så lenge vegetarianerne lar meg være i fred!

Konrad sa...

Kverulant.

Bjørn Stærk sa...

Uenig - det er ingen som tjener på at ett år av alle nordmenns arbeidsliv brukes til noe annet enn det de er best egnet til. Dette er en stor utgift for samfunnet, som man får lite igjen for, (sammenlignet med å f.eks. _ansette_ noen til å gjøre disse oppgavene).

Jeg tok siviltjeneste, (jeg var pasifist på den tiden), og var heldig med å få en arbeidsgiver som (mis)brukte meg til det jeg egentlig kan, IT og programmering, i stedet for det de hadde lov å bruke meg til. Dermed fikk jeg et år ekstra erfaring innen fagfeltet mitt, og stod desto bedre rustet da jeg gikk ut i arbeidslivet. Jeg kan skrive relativt mye kode på et år - og det ville vært null fortjeneste for samfunnet om jeg skulle byttet ut ett år av det jeg kan med ett år med "samfunnstjeneste".

Av samme grunn er jeg mot verneplikt, men der har du i det minste verdien av å fordele et tungt fellesansvar likt over befolkningen, (i teorien). Det har du ikke her.

Men - samfunnsnytte til side, den viktigste grunnen til å ha hverken samfunnstjeneste, siviltjeneste eller verneplikt er at folk skal bestemme over sitt eget liv. Hvis noen føler at de trenger et pauseår før de velger utdannelsen sin, kan de velge å gå på folkehøyskole. Hvis noen føler at de trenger å bli mer voksne, så kan de jo fremdeles velge et år i militæret? (Og bare det å flytte hjemmefra er en god begynnelse.) Men dette er noe hver enkelt må bestemme, ikke noe du skal sitte her og vurdere for dem. Herregud, jeg _kjenner_ ikke engang noen under 20 lenger, hvorfor skal jeg overstyre valgene deres? Kanskje får mange noe igjen for året i militæret, men de ville kanskje få like mye igjen om noen bare ga dem et spark bak og sa: "Det er ditt liv! Gå ut og ta noen dumme valg!"

"Dessuten: Mange av argumentene for obligatorisk skolegang er også relevante for samfunnstjeneste."

Det er faktisk et interessant argument - jeg tilhører de som mener at skolegang i stor grad handler om å plassere barn og ungdom på et trygt sted mens man venger på at de skal bli voksne. Men det gjelder for 13-åringer, ikke 18-åringer. Og fra og med videregående skole får jo elevene også langt større kontroll over sin egen skolegang. Å la folk velge studieretning i tre år, og så plutselig tvinge dem til noe annet som de ikke ønsker å drive med i ett år, er bare tullete og galt.

Konrad sa...

Gode argumenter der Stærk. Min konklusjon er ikke entydig, men jeg synes altså det er en interesssant ide og forsøker å utforske argumentene. Faktisk var jeg mer for samfunnstjeneste tidligere for det var urettferdig at tjenestedyktige menn måtte i militære mens kvinner og svake menn slapp unna - dersom noen tvinges bør alle tvinges. Nå har forsvaret i praksis bare vervede fordi militærtjeneste bare er for de mest egnede.

Hovedargumentet mot er at folk må få styre sine liv.

Konrad sa...

PS: Takk for boktips!

Goredom sa...

Pøh.

Nå ser gamlingene at den boblen som driver og sprekker gjør at statens finanser de neste årene er det man på godt norsk kan kalle fucked.

Når det offentliges finanser går ad dundas så får det før eller siden konsekvenser i tjenesteøkonomien. Det blir mindre spenn til å betale for alle de hendene som trengs for å vaske 68'ernes og dessertgenerasjonens eldende og nesten rynkefrie rumper.

Måten å løse det på, slik at den generasjonen som først og fremst er ansvarlig for -- og har tjent mest på -- den bobleøkonomien som fucker oss alle opp i dag og i en helvetes fremtid, er å innføre samfunnstjeneste for rumpevask, slik at den nevnte generasjon fortsatt kan leve et liv i sus og dus helt til de dør, og deretter driter jo de i hva som skjer.

Ikke faen om jeg eller mine barn tvungent skal vaske rumpene til en slik drittgjeng.

Anonym sa...

Konrad vil sperre inne de som ikke utfører diverse arbeide HAN vil ha utført.

Hva med å snu på flisa?

Sperre Konrad inne så kan den enkelte utføre det arbeide han ønsker utført?