onsdag 30. juni 2010

Egypts blokade av Gaza

Ble du overrasket nå? Joda, norske media har lykkes i å skape et inntrykk av at blokaden av Gaza er noe styggedom som røverstaten Israel holder på med. Men neida, blokaden er et pent og pyntelig samarbeid mellom Israel og Egypt. Kunnskapsløsheten reflekteres tydelig i blogger som denne.


Nå har til og med Aftenpostens korrespondent oppdaget Egypt (ingen prestasjon når han er Midtøsten-korrespondent for den gamle tanta). Jørgen Lohne skriver 22.juni bl.a.:

Åpningen av grensen mot Gazastripen er Egypts forsøk på straks å distansere
seg fra israelernes blodige raid mot konvoien som ville bryte blokaden mandag
31. mai (...) Onsdag 2. juni kunne jeg i grensebyen Rafah se hvordan palestinere
tålmodig satt i kø for å få plass på en av de få bussene som fikk slippe
gjennom. Det er ingen fri flyt av varer og mennesker Kairo har gått med på. Alle
som får reise ut, har en spesialtillatelse fra egyptiske grensemyndigheter med
grunnlag i studier, medisinsk behandling eller gyldig oppholdstillatelse i
utlandet.
(...)
Likevel kan det nok hevdes at Egypt har sluppet lettere fra verdens
fordømmelse av avstengningen av den lille landstripen ved Middelhavet enn
Israel. Ofte er det bare israelsk grensestengning og avskjæring av havområdet
som omtales som blokaden, mens Egypts rolle blir glemt.

Lohne poengterer at Egypts president har sterke egeninteresser i blokaden: Mubarak ønsker å isolere Hamas for at de ikke skal bidra til å styrke sine nære allierte i Egypt (Det muslimske brorskap). Egypt er altså ikke bare i lomma på storebror Israel og USA. Relasjonen til Israel/USA er bare en og muligens den minste viktige grunnen til at Mubarak fortsetter den strenge blokaden på tross av de alvorlige konsekvensene for Egypts omdømme i regionen.


Sleiper seg unna kritikk.

Blogglisten

2 kommentarer:

Anonym sa...

www.norskvirkelighet.dk styres av en viss Geir Sigve Alsvik bosatt på Tau utenfor Stavanger. Det morsomme er at når man søker han opp finner man harselering av politikere og utstrakt bruk av anonymisering (dog amatørmessig). Hvis man konfronterer ham med denne informasjonen på hans blogg blir man slettet og blokkert umiddelbart. Selv domenet er registrert på et falskt navn tydelig tatt fra vokalisten av jokke og valentinerne.

Men ellers, tilbake til hovedbudskapet ditt. Jeg har sagt dette hele tiden, at en konflikt kan ikke stilles i sort/hvitt og at det alltid er parter i skyggene. Enkelt nisser her til lands burde ta seg en tur og sett at det ikke bare er fælt i gaza samtidig som de også kunne føle på kroppen hvordan det er å springe flere ganger ned i et bomberom før de uttaler seg som om de har førstehåndskunnskap.

Konrad sa...

Jepp!