- Det er alltid en kombinasjon av motivasjonsfaktorer, og ulike motivasjoner i en og samme gruppe. Lederpersonen har gjerne vært mer ideologisk og religiøst motivert, mens fotsoldatene synes å ha vært mer drevet av sosioøkonomiske problemer, livskriser og gruppepress. I alle sakene jeg har sett på har de europeiske landene som har vært terrormål vært involvert militært i en konflikt i et muslimsk land, sier Petter Nesser til Dagbladet.
Mange slags nasjonaliteter, også etniske europeere, verver seg som jihadister. Deltakerne har gjerne en grunnmotivasjon i en konflikt i hjemlandet, et sinne som forsterkes i møte med militante miljøer i Europa og i treningsleire i Afghanistan og Pakistan. Jihadistene ender slik med å handle mer i tråd med strategien og ideologien til al-Qaida enn med det opprinnelige målet, i følge Dagbladet.
Verdens første bilbombe. Wall Street 1920.
lørdag 31. juli 2010
I hodet på en terrorist
Monstermaster i bakvendtland
Mens SV sitter som i gissel i Stoltenbergs regjering, blir Statnetts planer om en ny, stor høyspentlinje gjennom billedskjønne Hardanger kritisert fra både faglig og blått hold. Dagens Næringsliv har hatt en serie artikler , innlegg og kommentarer der argumentene for den nye linjen plukkes fra hverandre av fagfolk. Dermed kan ikke motstanden mot høyspentlinjen avfeies som virkelighetsfjern, venstrevridd naturvern. Man kan si mye om folk som Odfjell, og om NHH-professorene Hope og Brunstad, og om partiet Høyre, men raddiser er de ikke. Sosialøkonomen Stoltenberg møter motstand på hjemmebane.
Mye moro i bakvendtland.
Merkelige frukttrær i Hardanger.
Syed Mohammed (25) lærte norsk av venner
Syed Mohammed (25) er fornøyd med å ha vokst opp og bo på multikulturelle Furuset i Oslo. Det er VG som kommer med denne oppsiktsvekkende nyheten.
- Blant fordelene er kjennskap til andre kulturer og ikke minst språk. Selv har jeg lært meg norsk av mine venner som har norsk morsmål, sier Syed Mohammed, som snart er ferdigutdannet fysioterapeut.
Han viser VG stolt rundt i bydelen sin hvor innvandrerbefolkningen utgjør 55 prosent sammen med kameraten Cristian Riveros (25). Han kan også mange ord norsk.
Språk er nyttig
De unge guttene snakker utelukkende om hvor positivt det er å vokse opp i et flerkulturelt miljø og hvor nyttig det å kan være i mange sammenhenger å snakke andre språk.
- En norsk dame kom til meg på jobben med en vond skulder. Da jeg snakket til henne på norsk uteble ikke den positive responsen, sier Syed.
Senere kom kvinnen med pakistansk mat som fårikål og raspeball til ham.
- Jeg er glad i norsk mat, særlig hvis det er skikkelig «homemade», forteller Furuset-gutten.
Kameraten Cristian har også internasjonale matvaner, men han har ingenting imot norsk mat.
- Mamma lager gode kjøttkaker. Jeg har smakt mat fra hele verden her. Pakistansk, somalisk, tyrkisk, vietnamesisk.
Nyttig med andre språk
- Språkkunnskaper er viktig i jobbsammenheng.
Det forteller leder ved karrieresenteret på Blindern, Gisle Hellsten, sier til VG.
- Språk blir viktigere og viktigere siden vi har blitt mer globale. I for eksempel servicenæringen og banknæringen har mange kunder norsk bakgrunn, og man trenger ansatte som kan samme språk som dem, sier Hellsten.
Språk som kinesisk og arabisk er i vinden for tiden. Men også med norsk kan man komme langt i arbeidslivet.
- Det er bare fantasien som kan sette begrensninger.
- UDI har jo behov for folk som er språkkyndige. Det samme gjelder økonomisektoren. Spisskompetanse kombinert med språk er perfekt, sier Hellsten.
Syed er stolt over bydelen sin, multikulturelle Furuset.
fredag 30. juli 2010
De ubestikkelige
Ubestikkelighet, utidsmessighet, uforutsigbarhet og et overgripende blikk på samfunnet er egenskaper som demokratiet trenger, skriver Trond Berge Eriksen i Aftenposten.
Som presumptivt god intellektuell sparker TBE både til høyre og venstre:
En av etterkrigstidens mest åndfulle, intelligente og beleste intellektuelle,
nemlig Gudmund Hernes, var en katastrofe som politiker, både da han hadde ansvar
for skole og for helse. Nasjonen har bare så vidt kommet seg på beina igjen
etter hans regime.
TBEs favorittliste er også ganske blandet for å si det diplomatisk:
På denne bakgrunn må jeg også si meg enig med Gabi Gleichmann: JG Støre er ingen intellektuell. Jovisst er han en skolert og kultivert mann, endog med godt hode med presumptivt stødig moral. Men Støre bruker sitt intellekt til å utforme og forsvare en bestemt politikk, i offentligheten er han ikke en fri tenker.I min egen tid har det ikke vært så rent få i den norske offentligheten som det
alltid har vært bryet verd å lese. Jens Bjørneboe, Arne Næss, Nils Christie, Dag
Østerberg, Thomas Hylland Eriksen og Kåre Willoch er navn alle tenker på når vi
bruker ordet «intellektuell». Gerd Benneche, Kjartan Fløgstad, Kaj Skagen, Bernt
Hagtvet, Finn Skårderud, Georg Apenes, Kristin Clemet, Rune Slagstad, Unni
Wikan, Reiulf Steen, Sigurd Skirbekk, Inge Lønning, Hans Fredrik Dahl, Amal
Aden, Maria Reinertsen, Åshild Mathiesen, Marie Simonsen og Hanne Skartveit
tilhører vel mine mer personlige preferanser.
Takket nei til jobb i UD.
Når læstadianerne blir i flertall
70.000 læstadianere var samlet til stevne i Finland kan vi lese i DN 24.juli. Disse fundamentalistene puler som besatt, prevensjon bruker de i hvertfall ikke og resultatet er ikke vanskelig å gjette seg til: 8, 10 eller 15 unger er helt vanlig. Når vi normale kanskje får 2 sier det seg selv at de snart blir i flertall. Og hva skjer da!??! Alkohol blir forbudt, prevensjon blir forbudt, homofili blir forbudt, bibelen blir påbudt. I følge Aslak Nore blir det voldelige opptøyer. Hege Storhaug tror moderate kristne blir de første ofrene. Læstadianerne bruker en utspekulert livmorstrategi for å ta over Norden, sier en grumsete stemme fra mørkeloftet.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Kristendom er bra også for hedninger
Håkon Bleken sier han selv ikke anser seg som kristen, men er likevel glad for å bo i et land tuftet på demokratiske og kristelige verdier, ifølge Adressa.
torsdag 29. juli 2010
Tankeleseren i Kabul
"Seierstad skrev boken med utgangspunkt i etablerte og anerkjente journalistiske metoder. Familien Rais var inneforstått med bokprosjektet og medvirket selv til at Seierstad fikk de opplysningene som er publisert," skriver forlaget i en pressemelding.
Hilde Sandvik i BT skriver på sin side at Seierstad ble felt for dårlig håndtverk, hun opptrådte som tankeleser: «Hun visste at hun ikke ville ha mannen, men hun visste også at hun måtte følge foreldrenes ønske», slår Seierstad fast i boka.
Hvilke "etablerte og anerkjente journalistiske metoder" gjør Seierstad i stand til å vite hva en annen person tenker? Endog en person fra en annen kultur og med et annet språk?
Her må jeg si meg enig med Sandvik: Dette handler ikke om ytringsfrihet eller pressefrihet.
Puler for penger
I fjor ble det anmeldt 291 sex-kunder i de fire største byene, første halvår i år er 91 personer tatt, skriver BT 16.juli. Samtidig melder avisen at de prostituerte trekker nærmere sentrum. Denne reportasjen viser at salget foregår temmelig åpenlyst, midt på Torget/Torgallmeningen i Bergen.
Islamifisering og klassifisering
Offentlig debatt i Norge er sykelig opptatt av islam til fortrengsel for viktigere tema som økonomisk ulikheter. I Morgenbladet 29.juni anmelder Magnus Marsdal en ny bok om klasser og oppfatning av klasser, jeg sakser:
Kampen om klassifiseringene står om hele fortolkningen av samtiden og samfunnets
utvikling. De senere årene har klassifiseringer ut fra religion, nasjon og
kultur vunnet terreng. Jo mer de økonomiske forskjellene og konsekvensene av
finansmakten øker på, jo mer synes kulturaliserende diagnoser og ideer om
religionskrig å vinne terreng. Et norsk eksempel: Den etter manges oppfatning
klassepolitiske striden om velferdsstatlige rettigheter omtolkes av en tenker
som Aslak Nore til en integreringsdebatt om det flerkulturelle Norge.
(...)
Sammen med stipendiat Øyvind Nicolay Wiborg undersøker (professor) Hansen i
sitt bidrag «sammenhengen mellom klassebakgrunn og livssjanser, og i hvilken
grad betydningen av klassebakgrunn er endret over tid». Perioden er 1975 til
2008 og grunnlaget er registerdata for kullene født fra 1955 og fremover. Det
betyr data om yrke, utdannelse, inntekt med mer, for hver eneste person. Ikke
noe representativt utvalg. Alle skal med.
Når det gjelder klasseskiller i utdannelse, finner forskerne at «klasseforskjellene er svært store». Blant sønner og døtre av arbeidere hadde tidlig på 2000-tallet kun fem prosent oppnådd en mastergrad ved fylte 30. Blant barn av «akademikere, etc.» var andelen seks ganger så høy. Forfatterne noterer som overraskende at også foreldrenes inntekt har sterk betydning for oppnådd utdannelse. Tross Lånekassen er den «økende fra og med kullene født fra midten av 1960-tallet».
Når det gjelder klasseskiller i inntekt, finner forskerne «betydelige og stabile forskjeller» i verdens likeste land. Den dårlige nyheten for Morgenbladets lesere er at sønner av bedriftseiere gjør det klart bedre enn akademikernes avkom. I motsatt ende av samfunnsstigen viser det seg at også fattigdom og arbeidsløshet er
«klassespørsmål». Arbeidernes avkom rammes hardest.
Konklusjon: «Det er ikke en trend i retning av større likhet, slik det var håpet av de
sosialdemokratene som kom til makten i Norge i de tidlige etterkrigsårene.»
Westergaard: Wikileaks er påfallende uinteressant
Etter at Wikileaks offentliggjorde over 90.000 hemmelige dokumenter fra eller om Afghanistan har diskusjonen gått. Den danske religionshistorikeren Kurt Westergaard sier i en kommentar at dokumentene er helt uinteressante fordi de ikke inneholder noen muhammedkarikaturer og fordi han selv ikke er nevnt.
Per Edgar Kokkvold slutter seg til Westergaards drepende kritikk:
- Disse dokumentene stiller svært store krav til presseetikk, i motsetning til muhammedkarikaturene. Dette dreier seg tross alt om kritikk av militæret og myndighetene, og da må pressen trå ytterst forsiktig og ta alle nødvendige forbehold slik at ytringsfriheten ikke blir misbrukt. Hadde dette dreid seg om mobbing av en marginal minoritet ville det hele vært mye enklere. Lekkasjen er i det hele tatt svært irriterende fordi jeg ikke får sjansen til å jekke meg opp til nye pompøse høyder. Dokumentene er kort sagt uinteressante, konkluderer Kokkvold.
Hege Storhaug synes også at Wikileaks driver med fjas:
- De burde i stedet arbeide mot burka og for homofil frigjøring i Afghanistan, sier Storhaug i en kort kommentar.
- Assange tar jobben fra oss gamle avisgubber, sier Kokkvold.
tirsdag 20. juli 2010
Islamismen og terror i Europa
Enhver god diskusjon blir på et eller annet tidspunkt ødelagt av fakta. Idag: Meland-bloggen kommer med utrivelige fakta.
Og her er saken i Dagbladet.
torsdag 15. juli 2010
We have nothing to fear but fear itself
TERRORISME: Domfellelse eller ei - arrestasjonene til PST vil endre norsk antiterrorpolitikk. Det er grunn til å være på vakt, skriver Hammerlin i Dagbladet.
via Liberaleren.
onsdag 14. juli 2010
Europeiske verdier, liksom
De europeiske verdiene er kanskje ikke så mye å skryte når det kommer til stykket, apropos mulig burkaforbud i Frankrike. Jeg må si meg enig med Indregard: memento Hitler.
Pew har spurt europere og amerikanere hva de synes om eventuelt forbud mot plagg som dekker ansiktet (figur nedenfor). Sjokkerende nok er det liberale Frankrike (frihet, likhet, brorskap) minst liberalt, mens det dypt konservative USA er mest liberalt på dette punktet.
PS: Jeg har ikke hørt et pip fra Cockvold til forsvar for kvinners rett til å kle seg som de vil (ytringsfrihet må vite).
Snappet fra Pew (via Indregard).
tirsdag 13. juli 2010
Alle vendt mot Mekka
"Vi har ingen debatt om innvandring eller integrering lenger. Vi har
islamdebatt. Det er tydelig i VGs serie «Nye Norge», som nesten utelukkende
handler om muslimer. Det ble også tydelig i fjorårets valgkamp. Da la NRK
sin debatt om integrering til en moské på Grønland. Mon tro hva polakkene,
Norges største innvandrerbefolkning, tenkte da."
Snur ræva til det vesentlige: Jensen, Storhaug og journalistsaueflokken er vendt mot Mekka.
Aps kyniske propaganda for Datalagringsdirektivet
Bjørn Jarle Rødberg-Larsen tar jobben som propagandaprodusent for Arbeiderpartiet svært seriøst. Nå er det Datalagringsdirektivet han ivrer for. På sin blogg demonstrarer han først påfallende svak og kynisk argumentasjon, men på twitter har han nå gått over til ren skremselspropaganda. Dette er et lavmål, sier Frps Hoksrud, og for en gangs skyld kan jeg si meg 100% enig med Frp.
Jeg tror at selv Rødberg-Larsen ikke er så intellektuelt innsnevret at han tror på det han selv sier og skriver. Han vet selv at det er ren og uforfalsket bullshit.
Det er fint for Stoltenberg og Storberget at de selv slipper å kaste seg uti vulgærargumentasjonen, og i stedet lar en bitteliten bonde i det politiske sjakkspillet gjøre den skitne jobben. I sjakk er det jo som kjent bønder de første som ofres.
Blåbloggerne er heldigvis mer frittenkende og antakelig også klokere. Fra arkivet finner vi denne morsomme saken hos Vox, også det om en twitterdisputt tidlig i ferien.
Oppdatering: "Massemord har hatt en tendens til å foregå i perioder hvor man ikke har implementert datalagringsdirektivet," skriver 5080 (bloggen med godt omdømme) i en kommentar.
mandag 12. juli 2010
Oppdatering: Alko-bitch lukt til helvete
Etter at anonym alkoholiker (24) forrige uke ble dømt til tre måneders fengsel, bærer det lukt inn bak murene, skriver VG.
Et grusomt fengsel.
søndag 11. juli 2010
Konrads ekteskapsrådgiving
Her er noen dype innsikter og gode råd for parforholdet:
- Barn snur opp ned på alt, dag og natt, sex og søvn.
- Nytt hus og flere familiemedlemmer betyr større kostnader.
- Dess eldre dere blir, jo tydeligere blir de usunne vanene.
- Når barna har flyttet hjemmefra kan huset føles tomt.
- Lang avstand setter press på forholdet.
- Bruk tid og penger på dere selv.
Fra arkivet: Den autoritære personlighet
Et femtiårsminne med ny aktualitet
Rapporter fra nyere studier tyder på at den autoritære personlighet igjen fremtrer i ulike deler av verden med varierende ideologisk forkledning.
av Nils Johan Lavik, Dagbladet 7.oktober 2000
(utdrag)
Den autoritære personlighet er konvensjonell, idealiserer egen folkegruppe og er samtidig skeptisk til fremmede, krever lydighet og underkastelse overfor makthavere, er for strenge sanksjoner mot kriminelle og avvikere, har enkle løsninger på kompliserte samfunnsspørsmål og er mistroisk overfor intellektuelle. Disse personlighetstrekk er skapt gjennom oppvekstmiljøer som vektlegger en autoritær oppdragelse med strenge straffer og overdrevne krav om underkastelse og lydighet, som ofte beundrer sterke menn og nasjonale idoler samtidig som det er skepsis og forakt overfor fremmede.
Slike holdninger er latente under stabile forhold, men kan vekkes til live under sosiale og politiske kriser og utgjør da en mottagelig psykologisk grobunn for autoritære politiske bevegelser.
Nå er ikke holdninger det samme som handling. Lovgivning, sosial struktur og moralske påbud bidrar til å holde mange latente aggressive og fiendtlige tendenser i sjakk. Men under sosiale kriser eller ved et ideologisk forfall i folket kan slumrende autoritetslengtende holdninger vekkes til live og gå i allianse med et forførerisk lederskap. Holdningene kjennetegnes ved kort historisk hukommelse, politikerforakt og naiv tiltro til at raske grep kan løse alle hverdagens problemer.
Det psykologiske motstøt mot denne forvitring må starte med å påpeke at det historiske perspektiv må strekke seg flere generasjoner tilbake og at demokratiet og rettsstaten har vært kjempet frem med møysommelig arbeide under betydelig motstand. Men det er dette som er «arvesølvet» - ikke oljen i Nordsjøen. Oppgaven i dag er en videre utvikling av dette grunnlag blant annet ved en full implementering nasjonalt av prinsippene om menneskerettighetene. Det er en vanskelig, men like fullt en påtrengende pedagogisk oppgave å mobilisere følelser og entusiasme for et slikt prosjekt.
-----
Aktuelt: Italiensk salat.
Terrorister og Datalagringsdirektivet
lørdag 10. juli 2010
Fra arkivet: Militær humanisme?
Med utgangspunkt i Kosovo-tragedien har man ikke noe historisk belegg for såkalt «humanitære intervensjoner», bare blandede tilfeller hvor det humanitære aspekt har fungert som motiv for maktanvendelsen. Debatten om det etiske og rettslige grunnlaget for intervensjoner er en debatt om viktige forutsetninger for norsk militært engasjement.
De undertrykte
onsdag 7. juli 2010
Blond alko-bitch dømt til fengsel
Narko-ludder (24) ble dømt til 3 måneders fengsel samt 3 måneders avvenning. Hun gråt åpenlyst over den meningsløst brutale dommen. Det sies at hun slipper å sone dommen på grunn av deilig rumpe og pent hår.
Les mer om blondiner i fengsel.
- Urettferdig med fengsel for den som har pen rumpe, sier anonym alkoholiker (24).
tirsdag 6. juli 2010
Sjefslønn perverterer
Høy inntektsforskjell mellom sjefer og ansatte får lederne til å føle seg allmektige, noe som får dem til å behandle sine ansatte dårligere, viser en studie* referert i Aftenposten.
Boston, Massachusetts, June 24 – 27, 2010.
mandag 5. juli 2010
Pølsespiser-konge angrep naken julenisse i Roskilde
Japanske Takeru «Tsunami» Kobayashi mistet besinnelsen da han så den nakne julenissen (egentlig en kvinne fra Drøbak) løpe fra med sine slutty pupper mens hun tok vibratoren ut av veska. Les denne og andre forbløffende historier i ledende norsk media.
Naken greve jager neger med øks!
søndag 4. juli 2010
Petraeus: - Vi er her ikke for å vinne
General David Petraeus overtok som øverstkommanderende for utlandssoldatene i Afghanistan søndag med et klart budskap: Han skal skape fred i landet som i følge norsk definisjon ikke er herjet av krig.
- Tidspunktet er kritisk, men vi er her ikke for å vinne, sa den amerikanske generalen, David Petraeus, under en seremoni i Kabul søndag. Dette er ikke en krig, derfor kan vi heller ikke vinne, utdypet han til et forvirret pressekorps.
Omkring 130.000 humanitære soldater er nå utplassert i landet. Petraeus står foran en svært vanskelig oppgave når han skal skape fred og begynne nedtrekk av styrker.
Juni ble en av de blodigste månedene siden ikke-krigen begynte for 30 år siden, og den ventede fredsoffensiven i Kandahar sør i landet er flere ganger satt på vent.
Humanitært personell gjør sin fredsskapende utrustning klar for nedtrekk.
Løp nakne for å komme i VG!
Les hele den forbløffende historien. Foruten varierende frisyrer, fitter, rumper, pupper og snurrebasser, kan man være vitne til kvalitetsjournalistikk på sitt beste.
Hard konkurranse om å komme i VG.
Fra arkivet: Den skvisede middelklasse
Middelklassens makt
av Kalle Moene, professor i økonomi, UiO
(DN 31.jan 2004, utdrag)
I et sammenlignende perspektiv skiller Skandinavia seg fra andre land ved at vi i etterkrigstiden har holdt middelklassen inntektsmessig tilbake. Ved å presse middelklassens lønninger nedover, relativt til hva den tjener i andre land, har vi omfordelt inntekt fra middelklassen til lavtlønte og til arbeidsgiverne.
Denne omfordelingen fra midten til begge endene av inntektsfordelingen har skjedd i arbeidsmarkedet gjennom de sentraliserte inntektsoppgjørene, der arbeidsgivere og lavtlønte danner en implisitt koalisjon mot middelklassen.
Sammenpressingen har skjedd i to retninger. Arbeiderklasselønningene er høyere enn i andre land, mens middelklasselønningene er lavere. Den privatøkonomiske avkastningen av å ta høyere utdanning i Skandinavia, er faktisk den laveste i hele OECD-området, og aller lavest i Norge. Resultatet er at forskjellen mellom middelklassen og resten av den arbeidende befolkningen er den minste i verden.
Vi skiller oss klart fra for eksempel de store mellominntektslandene i Latin-Amerika, der helse- og sosialforsikring i hovedsak går til rike middelklasseborgere. Mens hovedproblemet i Skandinavia er å hindre at den rikeste delen av middelklassen trekker seg fra de kollektive velferdstilbudene, er hovedproblemet i Latin-Amerika å få middelklassen til å åpne de kollektive velferdstilbudene også for de fattige.
Middelklassens diskret sjarme.
Fra arkivet: Æreløse hestekadaver
Når Blakken dør
Æreskulturen volder myndighetene bekymring. Det er ikke førstegang.
av Erling Sandmo
Fra arkivet: Avindustrialisering er bra
Deindustrialisation is often perceived as evidence of economic decline. On the contrary, it is a natural consequence of economic progress.
ECONOMIC FOCUS (The Economist, 26.april 1997)
Phrases such as "hollowing out" and "deindustrialisation" continue to strike fear into the hearts of many workers, manufacturers and politicians in rich economies. And yet the reason for this phenomenon is widely misconstrued. The relative decline in manufacturing jobs in rich countries has coincided with a rapid increase in manufactured exports from countries such as China and Brazil, prompting many rich-country voters to assume that these upstarts are stealing their jobs, and that the solution lies in job subsidies and trade barriers. Really?
The trend is clear; its causes less so. Two explanations are commonly offered for deindustrialisation. One is that, as they become richer, consumers want to buy relatively fewer manufactured goods and relatively more services. The other pays less heed to a shift in consumer preferences and more to the alleged migration of manufacturing jobs from rich countries to poorer ones. But in a careful new analysis of the numbers*, the IMF suggests this week that neither explanation captures what is really going on. A bigger cause of change by far is that productivity is growing much faster in manufacturing than in services.
Manufacturing's share of GDP measured in current prices has fallen, suggesting that deindustrialisation may indeed reflect a shift in spending from goods to services. But the rise in the nominal value of services in GDP reflects a rise in the relative price of services. In constant prices the share of manufacturing output turns out to have remained broadly stable over the past three decades in the rich economies as a whole.
The decline in manufacturing jobs mainly reflects sectoral differences in productivity growth. In 1960-94, service-sector output and manufacturing output grew at roughly the same pace in rich economies. Productivity in manufacturing, however, rose more than twice as fast as in services. This naturally shifted employment from the more productive manufacturing sector, where fewer workers are needed to produce a given increase in output, to service industries where more workers are needed. Productivity improvements in farming caused the same thing to happen in agriculture over the past century. Having made up 50% of all American jobs in 1860 farming now employs only 3%.
As a country gets richer, it is inevitable that a smaller proportion of workers will be needed by manufacturing. This trend, which began in America and then spread to Europe and Japan, is now visible in the Asian tigers. The share of manufacturing jobs has been falling in Hong Kong since the 1970s, and in Singapore, South Korea and Taiwan since the 1980s.
Deindustrialisation causes problems in economies unable to absorb the workers released by manufacturing. But those who would tackle this by subsidies or trade barriers are missing the point. As manufacturing continues to shrink in an economy, overall growth will increasingly depend on boosting productivity in services. Policy should therefore focus on removing obstacles (such as trade barriers and regulation) to such productivity growth, and creating a labour market in which workers can move freely from factory employment to services. Protection and subsidies push just the wrong way.
*World Economic Outlook, April 1997. This subject is treated in more detail in "Deindustrialization: Causes and Implications", by Robert Rowthorn and Ramana Ramaswamy, IMF Working Paper, April 1997.
Se også Polecon om landbruk.
La verket dø: Færre og mer lønnsom fabrikker, færre og mer produktive arbeidsplasser.
lørdag 3. juli 2010
Tortur: Pressens feighet
Torture at Times: Waterboarding in the Media. Harvard Student Paper. April 2010. PDF her.
Dagens tall: 23,5 %
Den typiske amerikaner har i dag en lavere månedsinntekt etter inflasjon
enn i 1999. Boligprisene har imidlertid steget langt mer enn inntekten, selv
etter det markante fallet fra 2006 til nå.
Det interessante er at den totale verdiskapingen per innbygger (bnp per
capita) har steget mye mer enn både medianinntekten og bolig-prisene i USA. Men
inntektene fra denne økte produksjonen av varer og tjenester tilfalt i stor grad
et lite mindretall.
Fra 1980 til 2007 økte den rikeste prosenten av familiene i USA sin andel
av totale inntekter fra ti til 23,5 prosent før skatt. De superrikeste av de
superrike (0,1 prosent av husstandene) satt i 2007 igjen med 12 prosent av
inntektene, den høyeste andelen som noensinne er målt.
(DN 30.juni, s. 14)
Altså: 1 % av amerikanerne stikker av med en fjerdedel av landets verdiskaping.
Verdt å merke seg også: Medianinntekten er den inntekten som deler befolkningen i to like deler, og sier derfor ganske mye om hva en vanlig amerikaner tjener. Til forskjell fra gjennomsnittet dras ikke medianen opp av noen få som tjener veldig mye. Når BNP/capita (som er et gjennomsnittstall) stiger mye raskere enn medianen, betyr det at de økonomiske forskjellene øker raskt.
Fuld: 17.000 dollar/time - fordi han hadde lyst på det.
torsdag 1. juli 2010
- Selvfølgelig er det krig
- Regjeringen bør vise det norske folk tillit ved å snakke sant om hvorfor vi er i Afghanistan, sier tidligere flaggkommandør Jacob Børresen.
Med 40 års fartstid i Forsvaret er tidligere flaggkommandør Jacob Børresen opptatt av Norges innsats i Afghanistan. Han synes Regjeringen fører en fornuftig politikk, men kritiserer retorikken.
Døde for samholdet i NATO og for godt forhold til Washington.