lørdag 29. november 2014

Norges Ferguson

Mens vi forferdes over amerikanske politimenns brutale fremferd mot svarte ungdommer, er det verdt å minnes Eugene Obiora som ble drept av fire politimenn i Trondheim, eller "omkom mens han ble pågrepet" som det eufemistisk står på Wikipedia. Drapet fikk ingen konsekvenser for politimennene som utførte ugjerningen.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Ville det blitt bråk noen av stedene hvis offeret hadde vært hvitt?

For et par år siden døde en mann i psykiatrien mens han var lagt i reimer. Debatten i ettertid handlet om praksis for tvangsmidler. Men hva om det hadde vært en somalisk mann? Diskusjonen ville neppe vært den samme.

Det er også verdt å tenke over andre saker, som feilbehandling på sykehus. Det er utopi at dette ikke også rammer minoriteter.

Er vi tjent med å bakke opp minoriteter som sier: "shit happens, but not to us"?

Konrad sa...

Helt enig. De jævla negrene kan holde kjeft.

Anonym sa...

De skulle i alle fall åpne øynene for at det andre ting i verden enn rasisme - vi er ikke tjent med å stimulere til at hatet mot de hvite og rike blusser opp hver gang avløpet går tett.

Konrad sa...

Helt enig. La oss late som ingenting, kost det under teppet, dikt opp en bortforklaring, alt for husfredens skyld!

Anonym sa...

Nettopp. Det faktum at det hender noe med en svart person, behøver ikke henge sammen med hudfarge. Det er dermed ikke behov for å feie noe under teppet.

Her insinuerer du at det som skjedde med Obiora ikke kunne skjedd med en nordmann.

Konrad sa...

Jeg har ikke nevnt med et ord at Obiora var svart. Han ble utsatt for politivold og døde av det.

Anonym sa...

Obiora døde av at politiet ikke var tilstrekkelig obs. på liggestillinger og farer ved samme.

Nå er det en annen sak hvor en en mann ble kvalt på legevakta, etter et lengre halsgrep, men interessen er liten. Det er ingen som husker navnet på offeret. Det er ingen som husker navnet på han som ble lagt i reimer i psykiatrien i og døde mens han var fastreimet.

Det er ingen som husker navnet på folk som har fått uegnet behandling etter å ha ringt nødnummer, med mindre de heter Ali Farah.

Poenget mitt er ikke at det som skjedde med Farah og Obiora er OK, men at feil faktisk også rammer etniske nordmenn. Fellestrekket er dog at om en feil rammer en farget, er det bort i mot umulig å unngå anklagene om rasisme. Det er det som skjer i Ferguson, og det er det du prøver å dra parallell til her.

Poenget er ikke at de skal holde kjeft fordi de er svarte, og det er heller ikke at det ikke skal protesteres, men at man ikke skal være så hurtig med å spille rasismekortet. På lang sikt kommer det ikke noe godt ut av det.

Konrad sa...

Obiora ble drept av fire politimenn, hvorav den ene var kjent for sin unødige voldsbruk (særlig mot negre ser det ut til), han heter da betegnende nok Volden til etternavn.

Anonym sa...

Mye kommer faktisk an på hvor man jobber, og hvilke oppdrag man sendes ut på. Eller tror du det er slik at man hele banden, inklusive operasjonssentralen, er medlemmer av lokallaket av KKK? "Å, erre en svarting? Da sender vi han, dere vet hvem, hø hø hø!".

Du insinuerer at om det hadde vært en hvit som var i Obioras sko som hadde agert og reagert helt likt, så ville utfallet vært et helt annet.

Det synes jeg blir ganske grovt.

Konrad sa...

Obiora ble drept av politiet. Det er alvorlig uansett hvilken hudfarge han hadde.

Anonym sa...

Visst! Man skal ikke behøver å ta halsgrep. Det later ikke til at det er forståelse for at det er noe som heter blodkveling, dvs. støyping av halspulsårene, som fremkaller bevissthetstap i løpet av sekunder. Det er livsfarlig, men er ikke forklaringen her.

Mageleie kan også være farlig. Det har ofte vært brukt ved demonstrasjoner. Særlig I kombinasjon med beinlås. (En fot stikkes bak knehasen på det andre beinet, som bøyes, før tåa stikkes inn bak hendene i håndjern).

Risikoen er for stor ved slik passivisering. Dette er imidlertid teknikker som politiet har brukt særlig ved opptøyer. Lillevolden kan sikkert ett og annet om slikt. Folk har blitt tatt etter at de har vært eksponert for tåregass, og blitt passivisert på måter som kan være farlig for åndedrettet. Oftest har det gått bra.

I Obioras tilfelle ble det for mye, selv om politiet var mindre voldsomme enn de til tider er. Ville han blitt tatt annerledes om han hadde vært hvit?

Det er derfor sammenligningen med presseversjonen om USA er dårlig. Realitetene i USA er andre. Politiet blir gjerne hvitt når krimstatistikken er som den er. Da blir vandelsattest rasisme. Når det å gå inn i politiet for enkelte er rasesvik, blir det enda verre. USA har sine utfordringer, men i det store og hele takles de bra.