søndag 16. juni 2013

Fascister har også ytringsfrihet

Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, får penger fra Fritt Ord for å skrive bok om Breivik-saken, melder VG.

Joda, Fritt Ord gir penger til hvem de vil. Får Jensen gitt ut denne boken må han ihvertfall slutte å sutre over at han ikke slipper til i offentligheten, det vil i så fall være et fremskritt. Dersom Jensen i tillegg skulle tjene penger på boken, blir det faktisk ekkelt. Jensen (under pseudonymet Fjordman) var jo ABBs ideolog og inspirator, "Fjordman" bærer sin del av det moralske ansvaret for 22.juli. Skal han i tillegg tjene penger på massakren? Uff.

Mitt råd til Jensen: Dersom du tjener mer enn 75.000, gi pengene tilbake til Fritt Ord med takk for lånet og gi resten til Utøya. Om du har et snev av anstendighet i behold. Her har du en sjanse til overraske posivitivt for en gangs skyld.

Se også transfines. Og Hjorten selvfølgelig.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Bra skrevet....

Anonym sa...

Det er sånn sett ikke holdningene eller budskapet som - i teorien - gjør Fjordmann farlig, men fremføringen. Det går femten på dusinet av folk som er langt mer ekstreme enn Fjordmann, men som ikke greier å skrive fengende. De kan bare rable i vei videre, enten de nå gjør det via spraybokser eller på lugubre nettsider.

Da kan man kanskje spørre: Er du sur på Fjordmann fordi han er ekstrem, eller er det fordi han har litterært talent?

Kanskje skulle han bruke sine gudegitte formuleringevner på en annen måte; kanskje påligger det de argumentasjonssterke et større ansvar?

Jeg mener at man ender opp i tvilsomt lende hvis man pålegger ett menneske et ansvar for et annet menneskes handlinger, så lenge det ikke finnes noe avhengighets- eller maktforhold.

La oss si at jeg hevder at Konrads post XXX medfører en klar risiko for å påvirke NN til å gjøre noe kriminelt mot XX, XX, og XX; og det etterfølgende viste seg å holde stikk. (NN skyter både XX og XX); ville det ikke vært feil å nekte deg å si ditt i ettertid? Skulle bare de andre "korsfeste" deg, i det lange og det brede, og si at du burde holde kjeft (og egentlig betale erstatning til ofrene).

Det har vært et ganske heftig kjør mot Fjordmann i etterkant av 22/7, og det virker bare rett og rimelig at Fritt ord stiller opp for å gi motversjonen en større tyngde.

Skulle dette, mot forventning, bli en bestselger som gjør Fjordmann til mangemillionær: Fint! Da har midlene for Fritt ord fungert! Hva fanden skulle ellers være meningen? Skulle mannen radbrekke sitt språk og sin argumentasjonskraft for å få minst mulig gjennomslagskraft?

Hva er det Fritt ord skal være for noe? Et forum for de med manglende formuleringsevner? Noe i stil med kulturpolitikken, som tradisjonelt har skullet støtte de "smale" feltene, som generelt er skrellet for publikumsappell?

Nå har kjøret mot Fjordmann vart lenge nok. La oss så få en motversjon med fynd og klem, ledaget av salutter og fanfarer, slik at vi etterfølgende kan gjøre oss opp en mening om saken.

PS: Jeg har en mistanke om at "etterfølgende" er det ordet du misliker mest i siste avsnitt.

Konrad sa...

Selvsagt kan man pålegge et menneske ansvar for andres handlinger, "psykisk medvirkning" er jo allerede del av norsk strafferett. En viss A. Hitler ga f.eks. ikke ordre om utryddelse av jøder og sigøynere, men det er vel ingen som tviler på at gjennom sitt "litterære talent" i praksis oppfordret til det.

Jeg har imidlertid ikke sagt noe om Jensens strafferettslige ansvar, men om hans moralske eller politiske ansvar - dette er mer enn åpenbart. Uansett er Jensen den som i minst grad har utvist et snev av etterpåklokskap, OJ Anfindsen f.eks. var i stand til å reflektere over egen ordbruk i årene for 22.juli. Jensen derimot bare sutrer, han sutrer på kronikkplass, han sutrer på blogg, han sutrer i reportasjer. Jensen har fått rikelig plass til å korrigere bildet av seg selv. Men nå får han altså penger på toppen.

Jensen (dvs Fjordman) er farlig fordi han skriver godt og bruker dette til å spre sitt hatbudskap. Jensen er en fascistisk demagog.

Anonym sa...

Aller først kunne vi kanskje hive på bordet fascist-definisjonen. Normalt er det bare et tomt ord som brukes som skjellsord. Det har noe med nasjonalisme å gjøre, men så blir det vanskelig å bli konkret, hvis man skal unngå at noen av ens egne helter faller i samme kasse.

Gitt at Norge er så nasjonalistisk som landet er (ikke minst pga. at det er et ungt land med mye nasjonsbygging bak seg), er det naturlig at man vil kunne stemple ganske mange norske markante politikere opp gjennom tiden som fascister - hvilket sier aller mest om at fascistbegrepet i dag bare er et tomt rølpeord.

Strømmen var oppe og vaket på Minarva om fascistbegrepet, men han fikk da også kvalifisert motstand så det holdt i kommentarfeltet.

Demagog? A demagogue /ˈdɛməɡɒɡ/ or rabble-rouser is a political leader in a democracy who appeals to the emotions, prejudices, and ignorance of the population in order to gain power and promote political motives. Demagogues usually oppose deliberation and advocate immediate, violent action to address a national crisis; they accuse moderate and thoughtful opponents of weakness. Demagogues have appeared in democracies since ancient Athens. They exploit a fundamental weakness in democracy: because ultimate power is held by the people, nothing stops the people from giving that power to someone who appeals to the lowest common denominator of a large segment of the population.

Ser vi på hva AP stod for i eldre tider, så var de klare demagoger. At de så har sittet på makta i så mange år, gjør naturligvis at retorikken mot sittende styre dempes noe, men kjerneveden er den samme.

Fascistisk demagog lyder egentlig som en passende karakteristikk på det meste av dagens politiske ledelse i Norge.

Ellers vil jeg si at Hitlingen din var slett gjennomført. Enkelte vil nemlig mene at den gode Adolf hadde en finger med i spillet i den praktiske iverksettelsen av krigen. At han egentlig bare var en nerd, ville vært ny og banebrytende viten, dersom det hadde vært riktig.

Fritt ord gir penger til noen som skriver om Fjordmann. Ingen protesterer. Fjordmann skriver om seg selv, gitt at han trolig, nest etter ABB, er Norges mest demoniserte skikkelse. Da blir det skriking!

Jeg synes det er en del folk som viser trekk som må være ganske sammenfallende med hva man ellers har funnet i diverse lynsjemobber.

Konrad sa...

"Fascistisk demagog lyder egentlig som en passende karakteristikk på det meste av dagens politiske ledelse i Norge."

Det står du fritt til å mene, selv om du er på bærtur, akkurat som Fjordman.