tirsdag 28. oktober 2014

Norsk er bortkastet

Mens engelsk, arabisk og kinesisk åpner dører utenfor Norge, åpner norsk døren til en steinete, forblåst utkant helt ytterst mot nord.


Se for deg at du, din sønn eller din datter har fullført videregående, og er klar for universitet eller høyskole. Det har vært tre lange år med sene kvelder og utallige prøver. Nå er søknadene sendt, og resultatene kommer. Hen kom ikke inn på førstevalget. Når skuffelsen har lagt seg regnes det på gjennomsnittet og hvor det gikk galt. Det viser seg at et vitnemål fullt av femmere og seksere ikke var nok; hen fikk tre i norsk.

Derfor undres jeg om det er riktig bruk av tid og ressurser i den norske skole. For som Sanna Sarromaa helt riktig påpekte i VG 8. september, mange nordmenn kan ikke skrive. Det er fristende å spekulere i om norsktimer er bortkastet, om det ikke hadde vært bedre å bruke ressursene på å lære ungdommen språk som faktiske brukes ute i verden, språk som forstås av milliarder av mennesker. Ja selv her til lands er det 10 % av befolkningen som ikke behersker norsk fordi de har innvandret fra Sverige, Polen eller Irak.

Hvorfor ikke gå over til kinesisk først som sist? Kina dominerer snart verden slik USA gjorde på 1900-tallet.

Ingen kommentarer: