søndag 1. august 2010

Israel: Voldtekt ved forstillelse

Den 30 år gamle Sabbar Kashur møtte i 2008 en kvinne på gaten i Jerusalem. Han presenterte seg som Dudu (et vanlig jødisk kjælenavn). Etter en halvtime eller så hadde de sex i trappen i en offentlig bygning. Kashur ble senere anmeldt og dømt til 18 måneders fengsel for voldtekt.

Retten konkluderte med at pulingen var frivillig, men fordi Kashur (som er palestiner) hadde gitt inntrykk av å være jøde var det å regne som "voldtekt ved forestillelse" (rape by deception). Altså: fordi de hadde sex på falske premisser var det å anse som voldtekt

Kashur ble dømt etter en regel som antakelig er unik for Israel. Regelen har kanskje gode intensjoner: Beskytte kvinner mot rundbrennere og lurendreiere.

Men i dette tilfellet fungerer rett og slett regelen rasistisk. De to hadde sex en halvtime etter at de møttes, det var åpenbart ikke tanker om et langvarig forhold bak. Begge var drevet av kjødets lyst. Men da kvinnen forsto at kuken hun hadde nærkontakt med var palestinsk (og ikke jødisk som henne selv) følte hun altså sin integritet så dypt krenket at hun anmeldte mannen. Det alvorlige her er at retten aksepterte dette rasistiske premisset.
Selv om denne regelen kanskje har gode intensjoner, er den ved nærmere ettertanke antakelig meningsløs. Hva om jeg f.eks. får en kostbar dame til sengs med fine historier om at jeg er pilot i SAS, er interessert i et trygt og lansiktig forhold etc., mens sannheten er at jeg er arbeidsledig vaskehjelp? Dette ville jo i prinsippet være "voldtekt ved forestillelse" etter israelsk strafferett. I ytterste konsekvens blir jo dette et slags følelsespoliti der det er straffbart å gå inn i et forhold med ikke-korrekte følelser. Altså dersom det ikke er perfekt romantikk så er det voldtekt.
Kjødets lyst.

Ingen kommentarer: