mandag 27. mai 2013

Da sharia ble innført i Norge

I middelalderen var religionen normgiver og identitetsskaper i et samfunn uten lover, skriver ex-professor Arnved Nedkvitne (Klassekampen 13/5): 

Norsk middelalderlov påbød at alle skulle ha samme religion. Barn skulle døpes seinest fem dager etter fødselen. Voksne hedninger som kom til landet, skulle tas til nærmeste kirke og der tilbys dåp. De som nektet, skulle forlate landet innen fem dager. Vi kjenner ikke til at det levde udøpte innenfor landets grenser i middelalderen. Dåpen var et ritual som markerte sosial integrering. I et samfunn uten lover som ble håndhevet av en sterk statsmakt, fikk religionen en tilsvarende viktigere rolle som normgiver og identitetsskaper. 

Etter reformasjonen i 1537 ble kirken en del av statsapparatet, og koplinga religiøs etikk – statlig voldsmakt fikk igjen fram mørkere sider av det kristne konformitetskravet. Et eksempel på det er håndhevinga av forbudet mot søskenbarnekteskap, som i førmoderne, kristen tradisjon var kriminalisert. 

Helga var stedatter til bonden på Utbjoa i Sunnhordland. 16 år gammel fikk hun et barn med den gifte bonden på nabogården. Tre år senere ansatte hennes stefar en tjenestedreng fra nabobygda. De innledet et forhold ved pinsetider 1648. I mars 1649 ble Helga gravid og måtte fortelle hvem som var barnefaren.

Det kom da for en dag at de to var søskenbarn, og han ble arrestert i september samme år. De hevdet begge at de ikke visste at hans mor og hennes far var søsken. I november 1649 før Helga hadde født barnet sitt, ble de to framstilt for retten. Hun var da 20 år gammel, og han 16. Retten nektet å tro at de to ikke visste at de var søskenbarn, og dømte begge til døden. Eksekusjonen ble utsatt til hun hadde født barnet. Eiendelene deres tilfalt staten, men de sies begge å være av «fattige folk», så det var ikke mye å hente. Det ble søkt høyere myndigheter om benådning «for deres ungdoms skyld». Søknaden ble avslått, og 9. mars 1650 ble de henrettet.  
At den gifte mannen på nabogården satte barn på en 16 år gammel jente var altså ikke noe big deal, mens sex med søskenbarn altså resulterte i dødsstraff. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

... og vel først oppheva formelt i 1972?

Konrad sa...

Jepp.

Homoparagrafen i 1972, jesuittparagrafen i 1956, jødeparagrafen i 1860

Anonym sa...

Men vil vi gjeninnføre det? Burde vi ikke bekjempe enhver mørmemann som vil ha middelalderlige tilstander som norm? Burde vi ikke nekte totalt å ta hensyn til religiøs pietisme som argument?

Det ser unektelig snodig ut at de som kjempet for seksuell frigjøring og likestilling og mot religiøse mørkemenn, nå omfavner mullaer over en lav sko.