tirsdag 13. september 2011

Stereotyper sparer tid

Bokanmelderen Simon Kuper har lest de samme Eurabia-bøkene (av forfattere som Bruce Bawer og Bat Ye'or) som ABB. Det var ikke særlig gøy, skriver han (kronikk Dagbladet 13.sept), sammen med selvbiografien til fotballspilleren Ashley Cole, er Ye'ors «Eurabia» den verste boka jeg noensinne har lest. Teoriene er like banale som de er feilaktig. Nå er Eurabia på vei ut skriver Kuper. Araberne gjør opprør mot despotene og global jihad tok liksom aldri helt av. Kanskje blir Kina den neste globale fienden.

Originalteksten kan leses i FT, Kupers spalte.

2 kommentarer:

Erling Skakke sa...

Eurabiakonspirasjonsteorien ligner ikke så lite på Siones Vises Protokoller, falsumet om den jødiske verdenssammensvergelsen - som hadde sin storhetstid under nazi-Tyskland, og som ble brukt for å legitimere jødeforfølgelsen. Ubegripelig nok refereres det fortsatt til dette tullpratet som om det var historiske fakta. Rørete og forvirrete historiske påstander er praktisk talt umulig å få bukt med, ser det ut til. Og jeg er bare redd for at Eurabia-"teorien" vil vise samme motstandsdyktighet mot fakta og fornuft...

Konrad sa...

Enkle teorier som samtidig kjæler med personens selvfølelse er forbausende seiglivede, de har mye mer gjennomslagskraft og levedyktighet enn den kompliserte sannheten.

Og ja, Eurabia-teorien er forbausende lik anti-semittenes motstykke. Derfor er det spesielt trist at den ledende Eurabia-teoretiker Bat Yeor (Gisele Littman) selv er jøde (hun og familien ble fordrevet fra Egypt). Hennes mann har visstnok også arbeidet for å hjelpe jødiske flyktninger.