onsdag 8. juli 2009

Aden skulle testes med svinekjøtt og sprit

Skulle testes med svinepålegg, vodka og dyresex-tegninger
Dagbladet, 2.07.2009, s. 8

  • Forfatter politianmelder Human Rights Service
  • Grove påstander i klage til departementet
Den norsksomaliske forfatteren Amal Aden har sendt en klage til departementet over metodene til organisasjonen Human Rights Service.

Kamp om troverdighet
HØNEFOSS (Dagbladet): Amal Aden, som i fjor skrev boka «Se oss», om kvinner i det norsksomaliske innvandrermiljøet, har havnet i en bitter strid med den omstridte menneskerettsorganisasjonen Human Rights Service (HRS). I går politianmeldte hun HRS.

Statsstøtte
Aden, som var ansatt i organisasjonen i tre måneder i vinter, kom i Klassekampen for to uker siden med harde anklager mot informasjonsansvarlig Hege Storhaug og organisasjonen HRS, som mottar 1,8 millioner kroner i statsstøtte hvert år.

I tillegg til at klagene også er framført i møter med Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), har Aden sendt det hun hevder er dokumentasjon til departementet.

Svinepålegg og vodka
Dagbladet har nå sett innholdet i brevene Aden har sendt. I dokumentene hevder Aden at Storhaug blant annet helte vodka i kaffen hennes, og skal ha servert muslimen svinepålegg ved besøk på organisasjonens kontorer. Begge deler ble ifølge Aden forklart med at HRS-lederen skulle «teste hvor integrert jeg var». Aden skriver hun klaget til daglig leder Rita Karlsen, som avfeide hendelsene som spøk.

- Hun testet grensene mine, hevder Aden. Human Rights Service avviser alle Amal Adens påstander.
Aden tok kontakt med Storhaug høsten 2008, etter å ha blitt imponert av den profilerte og kontroversielle samfunnsdebattanten.
- Jeg har lest bøkene, og syntes hun var veldig flink og engasjert, jeg trodde hun var feilfri, sier Aden, som nå er av en annen oppfatning.
Aden ble ansatt i november, ifølge henne selv med stillingsbeskrivelse som konsulent.
I februar dro hun sammen med Storhaug og HRS-daglig leder Rita Karlsen til København.

- Møtte eks-nynazist
Etter samtaler med representanter for den danske regjeringen, dro de på et åpent møte med organisasjonen kalt «Trykkefrihedsselskapet».
Organisasjonen betegner seg som kompromissløse forkjempere for trykkefriheten - som i hovedsak advarer mot islam og islamisme.
Til stede var også bloggeren Hans Rustad og TV 2. Aden beskriver hvordan foredragsholderen, den nederlandske kunstneren Gregorius Neckshot, ikledd burka viste bilder av sine egne karikaturer. De forestiller blant annet nakne menn som skulle forestille Muhammed i seksuell aktivitet med dyr og med Anne Frank. Dagbladet har sett video av foredraget.
- Jeg forlot raskt foredraget, og sto i et bakrom under resten av foredraget... etter foredraget presenterte Hege meg for en mann som skal ha vært nynazist. Han er anti-islamist», skriver Aden i brevet til departementet.
Hun hevder hun konfronterte Storhaug angående møtet, og at hun skal ha svart at det var for å teste om hun var godt integrert.

Notat eller referat?
Aden har også reagert på et dokument sendt fra Hege Storhaug 28. januar i år, der en del av organisasjonens prosjekter gås gjennom.
Blant planene er forslag om scenarier der Aden skal late som om hun angrer på sine offentlige utspill, og en vurdering av å bruke Adens egne barn som «agn» i etterforskningen av somaliske miljøer som praktiserer kjønnslemlesting.
- Jeg reagerte veldig sterkt på denne mailen, sier Aden til Dagbladet.

- Ufine metoder
Hun mener notatet viser ufine metoder fra organisasjonens side. Hege Storhaug og Rita Karlsen hevder på sin side at dokumentet er et referat fra et møte Aden selv deltok på, og at det var hun selv som foreslo å skulle bruke seg og barna i arbeidet.
Ifølge dokumentet sendt AID, hevder Aden at HRS har satt henne i fare, ved å gi inntrykk av at hun er kilden bak flere av anmeldelsene organisasjonen har kommet med mot foreldre som skal ha kjønnslemlestet barna sine.
- Det medfører ikke riktighet. Nå har de satt livet mitt på spill. Nå føler jeg at de prøver å gi meg skylden for all galskapen de har gjort, står det i brevet.

Behandler saken
Organisasjonen risikerer å miste millionstøtten dersom Arbeids- og integreringsdepartementet mener anklagene er sanne og alvorlige nok.
- Vi vurderer for tida de dokumentene vi har fått inn og de muntlige opplysningene vi tidligere har fått. Departementets rolle er at vi gir Integrerings- og mangfoldsdirektoratet fullmakt til å disponere midler på en støtteordning til landsdekkende organisasjoner. Støtten fordeles etter visse kriterier. HRS mottar støtte fra denne ordningen.
Departementet er klageinstans for ordningen, skriver ekspedisjonssjef Barbro Bakken i AID i en e-post til Dagbladet.
- Anses informasjonen dere har fått tilsendt som gyldig dokumentasjon?
- Vi vurderer for tida dokumentene vi har fått inn, skriver Bakken.

Anmelder HRS
I går leverte Amal Aden også en anmeldelse til politiet i Hønefoss. Hun anmelder Hege Storhaug og HRS for brudd på arbeidsmiljøloven, krenkende påstander og for å ha videofilmet og tatt lydopptak av Aden uten hennes viten eller samtykke: - Jeg vil at HRS skal etterforskes, og jeg håper på en rettssak for å få fram sannheten. Jeg vil at denne saken skal få konsekvenser, og at HRS skal få den straffen de fortjener. Jeg gjør ikke dette bare for meg. Jeg gjør det for andre innvandrerbarn og kvinner, sier Aden.
HRS har innrømmet at de tok lydopptak av Aden uten hennes samtykke.
Aden er likevel ikke redd for at opptakene skal offentliggjøres:
- Jeg har ingenting å skjule, sier Aden til Dagbladet.

-----------------
Artikkelen er ikke fritt tilgjengelig i nettavisen og legges derfor ut i sin helhet her.

Ingen kommentarer: