fredag 31. juli 2009

Iran: Fra prestestyre til militærdiktatur?

Vestens interesse for de opptøyene etter valget i Iran kan ha ledet oppmerksomheten bort fra en mer grunnleggende maktforskyvning i toppen av det iranske samfunnet: Fra ayatollahene til de militære.


Fareed Zakaria, gjest i BT 31.juli, påpeker at det også er vesentlig motstand blant de såkalte storayatollaene. Bare noen av få av i alt 20 storayatollaer har offentlig støttet Ahmadinejad, og seks av dem har offentlig kritisert regimet. Selv den øverste leder, Khamenei, ble kritisert av sine egne.

Ahmadinejad er ikke del av det religiøse maktapparatet, men han har nære bånd til revolusjonsgarden og har sørget for å bevilge mer penger til disse på bekostning av de religiøse institusjonene. Den øverste leder Khamenei har en fot i begge leire. Zakaria understreker også at det ikke er grunn til å tro at ayatollaene vil lede landet inn i en ødeleggende krig (krigen mot Irak ble innledet av Saddam med vestlig støtte).

Zakarias konklusjon er altså at Iran begynner å ligne mer på et vanlig militærdiktatur, ikke på grunn av men på tross av teokratiet.


Ingen kommentarer: