søndag 19. juli 2009

Solberg (H) - statskapitalist og kraftsosialist

Solbergs solstikk
Dagens Næringsliv 15.07.2009, side 2 (leder)

Midt i sommerferien går Høyre-leder Erna Solberg til angrep på SV og finansminister Kristin Halvorsen: SV driver konkurranseutsatte bedrifter ut av landet og gjør Norge mer avhengig av oljeinntektene. Dette er, ifølge Solberg, alvorlig i en situasjon hvor norsk oljeproduksjon er på vei ned og offentlige utgifter til alderspensjon kommer til å stige kraftig.

Hun kritiserer regjeringen for å bryte løftene om billigere kraft til industrien, og sier at det første hun skal gjøre i regjering, er å ringe til LO-leder Roar Flåthen for å hamre ut en strategi for industrien. Uten en slik strategi vil de andre europeiske landene "alltid ligge foran oss på utvikling og produksjon", sier Høyre-lederen i gårsdagens utgave av DN.

Hvilket europeisk fyrtårn Erna Solberg vil styre etter dersom hun kommer i regjeringsposisjon, er ikke helt klart. Kanskje det er industrinasjonen Tyskland med 3,5 millioner arbeidsløse? Finanssenteret Storbritannia, der halve banksektoren står på konkursens rand? Våre skandinaviske naboer, som begge to befinner seg i en langt dypere konjunkturnedgang enn den vi opplever?

Med tanke på at snart ingen lenger forstår hvorfor de skal stemme på Høyre, er det ikke så rart at partiet gjør et forsøk på å komme seg på offensiven foran valget. Men det er sannelig ikke lett å finne noe klart alternativ til den rødgrønne regjeringens politikk i det Høyre-lederen sier.

Solbergs oppskrift på å gjøre Norge mindre avhengig av oljen ser ut til å være økt utvinning av olje og gass, for deretter å bruke disse inntektene til å subsidiere ulønnsom industri. Hvordan dette skal gjøre norsk økonomi mindre oljeavhengig, er ikke lett å forstå. En viss nedbygging av konkurranseutsatt sektor er dessverre prisen en må betale for en valutagave som det å finne olje er. Å tro at det skal være mulig å subsidiere seg bort fra denne problemstillingen, krever en god porsjon økonomisk naivitet.

Plusser en på Solbergs ønske om statlig styring av verdiskapingen i næringslivet sammen med LO, ender en vel opp sånn cirka med næringspolitikken som nå føres av den sittende regjering. Et gratis tips til Høyres valgkampstrateger: Det er neppe rødgrønn politikk som skal til for å sette Høyre-hjertene i brann til høsten.

Høyre - det nye Arbeiderpartiet?

Ingen kommentarer: