lørdag 18. juli 2009

Kulturkamp - bør vi spares for tøv?

Danmark om igjen
sakset fra: Klassekampen, 15.juli 09

Så er det endelig vår tur. Ved de herrer Nore, Hustad og Toje har endelig kulturkampen skyllet inn over Norge. Det har nå blitt legitimt å skrive offentlig det man før kun snakket om på de mer ekstreme nettsider. Nå er det endelig helt OK å synse om ting man ikke har greie på,
men føler sterkt om, og gjerne om folk man ikke kjenner men er redd for. Modellen de herrer ønsker å etterligne er den danske, hvor Dansk Folkeparti inntil nylig fikk Frp her hjemme til å se ut som et anstendig parti. (Nå når Frp vil sende asylsøkerne til Afrika og stenge Islamsk Råd ser jo den perioden ut til å være over.) DFs gjennombrudd kom nettopp gjennom begrepet «kulturkamp», hvor spydspissen var en rekke kristne reaksjonære intellektuelle godt forankret i blod-og-land tradisjonen ledet av Søren Krarup og hans «Giordano Bruno»-sirkel.

Fenomenet er på mange måter interessant, i det man blander retorikken og sannhetsgehalten fra den amerikanske ekstreme republikanske fløyen med motivasjonen fra de ekstreme antimuslimske kreftene i Europa. Selve begrepet «kulturkamp» sier i utgangspunktet mye om innstillingen til utøverne. I kamp og kjærlighet er jo som kjent alt lov, og slik kan for eksempel Aslak Nore ubeskjemmet hevde at «æreskultur» er et begrep unikt for den muslimske verden, uten å ofre eksempelvis den japanske tradisjon eller den meksikanske machokulturen en tanke. Slik kan Jon Hustad hevde at jo mer religiøse muslimer er, desto mer går de på uføretrygd, uten noe kildemateriale eller forståelse av generasjonskonflikter. Og slik kan Toje hevde at «venstresiden» ønsker å møte kvinneundertrykkelse med «forståelse».

Det gjelder å etablere en front, sette i gang en offensiv, og slik tvinge fienden til å forsvare seg. Om man blir tatt i en løgn eller halvsannhet, er det bare å kjøre på. Den som beveger seg kan ikke ødelegges. Hovedgrepet er dog å påberope seg rollen som fortolker av folkets røst. Nøyaktig slik Sarah Palin hevder å representere de «egentlige» amerikanerne, hevder de tre musketerer at de kun fyller et behov og sier det «folk» egentlig mener. Det er da interessant å se at kulturkjemperne samler seg bak fanen til Hans Rustad, som sammen med Hege Storhaug vel er den som har bidratt mest til at islamfrykten har fått legitimitet her i landet. På document.no kan Aslak Nore hevde at islamofobi er et konstruert begrep, samtidig som han deler talerstol med noen av landets mest rabiate islamofober, for eksempel pseudonymet Fjordmann som vil ha etnisk rensing av Europa.

Om ikke venstresiden kommer på banen og i forståelige ordelag forklarer hvorfor dette er en destruktiv diskusjon basert på tvilsomme argumenter, designet til å øke spenningene i samfunnet, tror jeg de tre herrene vil lykkes i å skape en virkelighet som kun kan føre til ulykke og strid. Og derfra og ut går det bare nedover. Look to Denmark.

Martin Knutsen


9 kommentarer:

Anonym sa...

Islamsk råd har tette bånd til det muslimsk brorskap, ref. bråket tidligere i år.

Det hadde ikke skadet om du satte deg litt inn i denne bevegelsen, som i mine øyne ligger tett opp mot nazismen.

Frøken Norge sa...

Jeg vet at ikke det er din tekst, men hvilke parametre skal vi se på når vi "Look to Denmark"?

Konrad sa...

Mange ting, bl.a. myten om den undertrykte majoritet og Foghs vei til makten.

Konrad sa...

Øøøh, det er ikke min tekst, den er klippet fra Klassekampen, dessuten jeg driter i islamsk råd.

Sosialisten sa...

Det er jo rimeleg absurd når Toje seier at venstresida ynskjer å møte kvinneundertrykking med forståing. Er plutseleg Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar blitt ein del av høgresida? Og Hanne Nabintu Herland må jo då vere på venstresida?

Å vere motstandar kvinneundertrykking er jo faktisk nesten per definisjon kulturradikalt, mens det å møte kvinneundertrykking med forståing er, høyrer heime på den konservative høgresida.

Konrad sa...

Jepp. Krig er fred, frihet er ufrihet. Hilsen kamerat Toje.

fnord sa...

Hei, morsomt å se min tekst på nett ;-) Takk for den. Hva tycker ni?

Martin K.

Konrad sa...

Bare hyggelig! Jeg synes den er god og sakset den derfor inn i sin helhet, uten tillatelse av noe slag.

fnord sa...

Lengre og mer utfyldende artikkel i siste nr. av Gateavisa, forøvrig. Løp og kjøp...

Martin K