mandag 27. juli 2009

Hagen driver partipolitikk fra presidentstolen

Det er ikke nok med en amerikansk film for å få mullah Krekar ut av landet, men Carl I. Hagen lar ikke sjansen gå fra seg til å lage valgkamp, skriver Jagland i Aftenposten (25.juli), og jeg sakser videre:

En amerikansk dokumentarfilm har enda en gang startet en debatt om mullah Krekar-saken. Filmen viser egentlig ikke noe nytt, den understreker det vi alle mener: at mullah Krekar bør ut av landet. Men Stortingets visepresident lar ikke sjansen gå fra seg til å lage valgkamp og partipolitikk.
(...)
Før flere stortingsrepresentanter lar det gå valgkamp i saken, kunne det være en idé å minne seg selv om at det er Stortinget som har ratifisert den internasjonale konvensjonen som binder oss til ikke å sende folk til land der de risikerer dødsstraff.

Undergraver Stortinget.
Overbud på et slikt område kan nok være populært ute blant folk, men det vil effektivt bidra til å undergrave Stortingets respekt for seg selv. Når Stortingets visepresident igjen velger å være ren partipolitiker og ikke tillitsmann for Stortinget og våre folkerettslige forpliktelser, er det desto større grunn for oss å andre til å tenke seg om.
(...)

Mer fanatisme.
Vi må vel ha lært noe av hva president Bushs folkerettsstridige håndtering av terrorister har ført til: bare mer fanatisme.

Et annet eksempel for å belyse grunnprinsippet: Det var flere enn jeg som mer enn hevet øyenbrynene da kulturminister Trond Giske i forbindelse med dommen i Den europeiske Menneskerettighetsdomstolen om politisk reklame sa at vi ikke kunne underlegge oss dommere fra Aserbajdsjan og lignende land. Hvis vi inntar den holdningen, vil jo Aserbajdsjan også kunne avfeie domstolens avgjørelser. Da vil denne unike internasjonale rettsinstansen, som beskytter 850 millioner mennesker i Europa mot overgrep fra sine egne myndigheter, begynne å bryte sammen.

Beskytte rettssystemet.
Akkurat nå burde jo det politiske miljøet i Norge kreve at Den internasjonale straffedomstolen får jurisdiksjon i land som Sri Lanka, Burma og Somalia. Og dessuten beskytte det rettssystemet vi har bygget opp i Europa, som er helt uten paralleller i verden og historien. I stedet for å gjøre partipolitikk ut av mullah Krekar.


Norsk politi tar seg av Krekar inntil han kan sendes ut på lovlig måte.

4 kommentarer:

Håkon sa...

Trodde Hagen var ferdig som visepresident for Stortinget, jeg.

Konrad sa...

Han er vel visepreses inntil nytt Storting er på plass. Og i NBC-dokuen ble han vel intervjuet som visepresident.

Admin sa...

Bra, Jagland.

Jepp Hagen uttalte seg som "Vice President of Parliament".

Konrad sa...

Jeg noterer også at Jagland gir et spark til T. Giske, partikamerat må vite. Jagland er en forfjamset skrue, men han har en pussig evne til å se stort og prinsippielt på ting. Det skal han ha.