lørdag 22. september 2012

- Avgrunn av brutalitet og råskap

Selv en så rystende tragedie som jødenes skjebne blir likevel bare en detalj i den avgrunn av brutalitet som tyskerne viste i sine fengsler, slik oppsummerer Synne Corell norsk krigshistorie slik den fremstår i Norges krig av Sverre Steen.

Historikerne unnlot å opplyse om at norske tjenestemenn hjalp nazistene å kartlegge jødene og deres eiendeler og at norske politimenn arresterte jødene. «De ble arrestert», står det, «de ble deportert». Som om ingen gjerningsmann fantes. 
 – Teksten går langt i å antyde at jødene selv har ansvar for at det gikk som det gikk, mens politifolkene fremstår som heroiske, sa Corell til Aftenposten.

Dette er et mange eksempler på selektive og tilpassede historieskrivingen.

Behandlingen av "tyskertøsene" er ett skammelig kapittel. SNL anslår antallet til 50.000, Dagbladets reportasje opp mot 100.000. Flere tusen ble internert på Hovedøya uten lov og dom. De ble stemplet som åndssvake og smittefarlige - de fleste hadde kjønnssykdommer hevdet myndightene, til tross for at de fleste var helt friske. Deres eneste forbrytelse var at de hadde forelsket seg i en tysk gutt.

Knut Rød, håndtlanger for morderen i Auschwitz, er også en skammelig sak.

Ingen kommentarer: