søndag 28. oktober 2012

Noen som passer for Siv og Hadia?

Siv Jensen er stadig like sjokkert (rystet?) over at Hadia Tajik ikke tar avstand fra arrangert ekteskap, Jensen skriver:

Hva innebærer så arrangerte ekteskap? Først: det er en uskikk som hører hjemme i umoderne jordbrukssamfunn, og samfunn basert på føydale klan- og stammestrukturer. Uansett hvor sterke lyskastere man setter inn i de minste krokene kan man konstatere kvinneundertrykking. I tillegg skal jentene helst giftes bort i ung alder, for å minske faren for at hun forelsker seg i noen foreldrene ikke liker.
Videre leter kollektivet blant sine egne etter en passende kandidat. Altså går man til egen etnisk gruppe, egen klan eller stamme, egen religion. Andre er utestengt som potensiell kandidat. Dette er et grovt brudd med en annen høyt skattet frihetsverdi vi har kjempet frem i Norge, nemlig likeverd mellom alle mennesker, som også er en grunnpilar i Frp sin programplattform.
Nuvel, her er mange påstander, jeg skal i denne omgangen ikke ta opp påstanden om at Frp arbeider for "likeverd mellom alle mennesker". Jensen gir med vilje en karikert og nedlatende fremstilling av arrangert ekteskap. Hva er prinsippielt galt med at man får bistand av andre til å finne en passende kandidat? Dagbladets kontaktannonser var i årevis en viktig bistand for mange, nå har nettet overtatt mye av dette markedet, andre deltar på fellesturer med Turistforningen (mye kos med rødvin og sovepose). Hva er galt med at man leter etter en person med felles interesser? Hva er galt med at man leter etter person med samme religion? Jeg vil ikke bli overrasket om Hadia slår seg sammen med en muslim, derimot ville jeg stusse om Siv gjorde det. What's the big deal?


2 kommentarer:

Anonym sa...

The big deal er at råd ikke skal gis uoppfordret, enda mindre under press, og i særdeles ikke av noen som man er i et avhengighetsforhold til. Når så "rådet" ledsages av press og reelle trusler, så er det en uskikk som er forferdelig.

Jeg tror forresten at både Gud og Allah sender slike "rådgivere" til Helvete

Konrad sa...

Har mennesket fri vilje? Dette spørsmålet har filosofer og psykologer slitt med i tusenvis av år. Hverken du eller Siv Jensen har svaret på hva som er et "fritt valg".

Forøvrig kommer både råd og konkret triks uoppfordret. Noen får tips fra en kompis (uoppfordret), andre spør over en øl. Noen ganger plasseres to single "tilfeldigvis" ved siden av hverandre i et selskap, helt uoppfordret - havner man i helvete for likt?