tirsdag 4. august 2009

Byråkrati: Skjema for 60 milliarder

Offentlig byråkrati koster næringslivet rundt 60 milliar der kroner hvert år. Regjeringen har lovet forenkling, men sliter med å opp fylle løftet - dette skriver BT 31.juli (og andre).

BT presenterer følgende oversikt over hva det koster for bedriftene:


Dette ser sikkert stødige estimat og det er lett å forstå bedrifter som plages av mange og innfløkte skjema. Her ser imidlertid ut til å mangle litt edruelighet i debatten: Mange synes å anta at dette bare er unødvendige kostnader, og glemmer dette har en "inntektsside".

Denne inntektssiden er ikke direkte synlig og kommer ikke bedriftseieren til gode, men er likevel alt dette som gjør Norge til et velfungerende land: lite korrupsjon, lite juks og fanteri, god trygghet for miljø og helse etc.

F.eks. bokføring som er den største posten. Bokføring er jo ikke bare en måte for staten å kontrollere inntekter og utbetalinger i bedriftene (slik at skatter og avgifter blir korrekte), det er jo også en måte for bedriften selv å kontrollere at deres egne ansatte ikke jukser og stikker pengene i egen lomme. Ryddig bokføring som kontrolleres av tredjepart er et avgjørende tiltak mot svindel og korrupsjon. God informasjon er i det hele tatt gull verdt. Dersom bedriftene ikke vet hva de tjener og taper på, har de heller ikke grunnlag for å ta gode beslutninger. Bokføring er et første trinn for beslutningsrelevant informasjon.

Slik kan vi fortsette nedover listen. Merkeforskriften for farlige kjemikalier handler om vår helse og sikkerhet så vel som naturvern. Man må regne med at det koster å forebygge uhell og forurensing, og den dagen noe skjer vil man gjerne vite som er ansvarlig.

Professor Torger Reve, en av Norges fremste eksperter på næringsutvikling, sier at dette skaper en galt inntrykk, Norge er faktisk et svært næringsvennlig land:

- Bildet av Norge som næringsfiendtlig er skapt av enkelte politkere og misfornøyde næringslivsledere, men man skulle bare visst hvordan det er i andre land, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI til E24. Se for eksempel på Russland – her er det helt andre usikkerhetsmomenter å snakke om.

- I analysene fra World Economic Forum viser det seg at de nordiske landene scorer svært høyt, så høyt at det vekker oppsikt internasjonalt. De eneste land som er i nærheten av oss er land som Sveits og Singapore, sier Reve.


Ingen kommentarer: