onsdag 5. august 2009

Den afghanske fellen

av Jürgen Todenhöfer*
publisert av Morgenbladet 16.nov 2001 (ekstrabilag om 9/11)
(utdrag)

Kanskje kan amerikanerne som sovjet-russerne erobre enkelte byer som Kabul eller Mazar-i-Sharif, men krigen vil de ikke vinne. Taliban, som har flere esler enn paservogner, vil trekke seg tilbake til de afghanske fjellene og derfra stadig slå tilbake. I Hindukusj lar de seg ikke eliminere, heller ikke av amerikanske spesialstyrker. De vil rett og slett ikke klare å oppdrive dem. Taliban-krigerne vil blande seg med flyktningestrømmene og de pasjtuniske stammene. Hvem skulle gjenkjenne dem? De bærer nå tross alt ikke et skilt på brystet med påskriften «Jeg er en taliban-kriger».

Bombene over Kabul, Kandahar og Herat treffer hverken Bin Laden eller Taliban-ledelsen. De treffer fremfor alt kvinner og barn. Hver som dreper et afghansk barn, driver hundretusener nye sympatisører i armene på Bin Laden. Etter denne krigen vil vi ha atskillig flere islamske terrorister enn før – uansett om Bin Laden overlever eller ikke.

USA går i den afghanske fellen som Bin Laden har stilt opp. Uansett hvordan denne krigen ender – den er tapt for amerikanerne. Om de skulle «vinne» den, vil hundretusener radikale unge muslimer sverge gjengjeldelse for at verdens rikeste land har tråkket sønder og sammen verdens fattigste land. Om amerikanerne og deres allierte skulle tape krigen, vil hundretusener unge radikale muslimer verden over anse det som bevis på den aggressive fundamentalismens overlegenhet.

På den annen side er kampen mot Bin Laden og internasjonal terrorisme også en kamp om hjertene til verdens 1,3 milliarder muslimer. Denne kampen kan Amerika kun vinne om det viser at det ikke bare står for styrke, men også for rettferdighet. Bare da vil ikke den islamske terrorisme lenger få noe tilløp.

USA må engasjere seg langt sterkere i Midtøsten-konflikten og med langt større tyngde ta parti for de legitime interesser til så vel israelere som palestinere. Amerika og Vesten overhodet må gå inn i en ekte dialog med den islamske verden, som har krav på å bli møtt med større respekt enn tidligere.

*tysk politiker (CDU), kjent som skarp kritiker av Bush' strategi i Afghanistan og Irak.

Ingen kommentarer: