mandag 3. august 2009

Oppdatering: Hva skjer i Iran?

Den øverste lederen i Iran, ayatollah Ali Khamenei, er kraftig provosert over at president Mahmoud Ahmadinejad ikke følger hans ordre. Nå kjemper Khamenei for den islamske republikkens eksistens, skriver Dagsavisen.


Situasjonen er uoversiktlig. Det ser ut til at det finnes flere betydelig fraksjoner som kjemper om hegemoniet, både innad i teokratiet og mellom ayatollaene, den sivile administrasjonen og væpnede styrker. Ahmadinejad har sørget for å styrke revolusjonsgarden og militsen som forsvarer regimet fysisk, men dette kan samtidig være en konkurrerende maktbase til det religiøse hierarkiet. Prøver Ahmadinejad å vise at han ikke er en nikkedukke eller er han en reell utfordrer til teokratiet?

De to tidligere presidentene Akbar Hashemi Rafsanjani og Mohammad Khatami møtte ikke opp ved innsettelsesseremonien. Demonstrantene har heller ikke gitt opp, ser det ut til. Khatami kritiserer offentlig de politiske rettssakene, de første siden 1979.

Dette er ikke lett bli 100 % klok på for en amatør, men mitt inntrykk er at situasjonen er mer åpen enn først antatt etter at politi og milits slo hardt til mot demonstranter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det tycs spåra ur totalt !

Ali Khameini sitter i mitten på dubbla gungbräden.
En axel går mellan presidenten Ahmnijad och Khameini junior som vill ha farsans jobb.
En annan axel går mellan det maffialiknande revolutionsgardet och "gästarbetare" från palestinska grupper som Hamas och Hisbollah.
Nu verkar det som att lillgrabben allierat sig med terroristerna då båda tjänar på arrangemanget.
Intressant utveckling följer !

Konrad sa...

Iran er et viktig og spennende land, så dette må vi følge med på, men det er ikke lett uten førstehånds kjennskap.