fredag 21. august 2009

PST-ansatte raser mot Storbergets hasteutnevnelse

Ellingsen: - Skader norsk etterretning

(VG) PST-ansatte frykter at tjenesten og norsk etterretning blir skadelidende av justisminister Knut Storbergets forsøk på å hasteutnevne Janne Kristiansen som ny PST-sjef.

Flere kilder sier til VG at regjeringen vil utnevne Kristiansen i statsråd på Slottet førstkommende fredag, bare 11 dager etter at søknadsfristen gikk ut.

- Jeg er overrasket over at det er avgjort allerede. Det er lite tillitvekkende, og et tegn på at
justisministeren vil ha dette avgjort så raskt som mulig. Jeg er redd det vil ramme den nye PST-sjefens posisjon og norsk demokrati, ved at vedkommende blir ansett som Storbergets lakei, sier FrPs justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

VG har de siste dagene snakket med flere kilder i det norske etterretningsmiljøet som er bekymret for tjenestens renomme, ikke minst internasjonalt hvor man er avhengig av stor grad av tillit for å få tilgang til gode etterretninger.

- Den nåværende sjefen har ikke bidratt spesielt positivt på dette området, og PST kan faktisk komme i en situasjon med informasjonstørke fra samarbeidende tjenester, sier en hysj-kilde.
Flere av de PST-ansatte påpeker at etterretning er et fag, som det tar lang tid å lære. Og mye av det kan bare læres i PST.

- Hvorfor skal vi på død og liv hente folk utenfra? Og hvordan kan Storberget, som har vist så liten interesse for PST, forbigå to gode interne søkere som har vist at de kan faget?

Det siste vi trenger er en politisk aktør i sjefstolen, sier en sentral kilde.

Grundig prosess

Tidligere nestsjef i PST, Trond Egil With, står angivelig øverst på de PST-ansattes ønskeliste. Han er nå Ingelin Killengreens nestkommanderende. Også nåværende assisterende PST-sjef Roger Berg anses som en god kandidat.

Tillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i PST, Lasse Roen, sier til VG at de har grundige og omfattende ansettelsesregime i PST. Etter det VG kjenner til må ledere gjennom personlighetstester med psykolog, og til mange stillinger må kandidatene bestå ferdighetstester. Alt dette tar tid.

- Vi ønsker en toppleder med gode lederegenskaper. Det krever trolig en grundig prosess, hvor
kandidatene behandles likt, sier Lasse Roen.

Jan Arild Ellingsen mener det må føles merkelig for de PST-ansatte når justisministeren på død og liv vil ansette en person uten politi- og påtaleerfaring.

- Ingen kommentar

- Det er ikke bra i det hele tatt. Storberget, som jeg tidligere anså som en person med integritet og robusthet er blitt en solskinnsminister som er mest opptatt av å innsette sine egne i posisjoner og stikker av når det reises kritikk, sier Ellingsen.

Justisminister Knut Storberget ville i går ikke kommentere uttalelsene, men departementet svarte følgende:
«Søknadsfristen var 10. august. Intervjuer av aktuelle søkere er gjennomført. Nå arbeides det i
departementet med å sluttføre ansettelsesprosessen av ny PST-sjef.»

--------------
Denne artikkelen ble publisert av VG 19. aug 2009 og pussig nok trukket etter et par timer (ingen grunn oppgitt). Google tok imidlertid en kopi 09:30:11, og jeg gjengir denne i fulltekst her.

Oppdatering: TV2 har også trukket sin artikkel. Hva faen er dette for noe?

1 kommentar:

Anonym sa...

TV2 har trukket sin artikkel som siterte og lenket til denne idag, og nå er begge på Wikileaks. Streisand-effect?