lørdag 19. september 2009

5,4 millioner døde

Norske medier har brukt forbløffende mye ressurser på å dekke rettssaken mot to nordmenn i Kongo - selvsagt med premisser som at de tiltalte er uskyldige, at rettssaken ikke holdt mål og at dødsstraff mot snille norske gutter er fælt. Den omfattende dekningen har muligens presset også UD til å bruke uvanlig mye ressurser på denne saken. Detaljnivået i reportasjene er nesten absurd, særlig når vi vet hvordan Kongo har blitt systematisk neglisjert i årevis.

Drapet de to nordmennene er dømt for er bare en dråpe i Kongos endeløse flod av tragedie. Snart har Kongo-konflikten tatt livet av like mange som holocaust, men hvem bryr seg, spør Ingrid Samset ved CMI (i Morgenbladet 4.sept). Ifølge International Rescue Committee døde 5,4 millioner mennesker i Kongo som resultat av konfliktene fra 1998 til 2008, de fleste av sult og sykdommer etter sammenbruddet av infrastrukturer.En tidligere tragedie i Kongo. Avkutting av hender var utbredt form for kollektiv straff i kong Leopolds tid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

- Eventyrlystne amatører

Den sørafrikanske leiesoldatlegenden Eeben Barlow mener Tjostolv Moland og Joshua French er eventyrlystne amatører i en bransje de ikke har forutsetninger for å lykkes i.
---
De2 - uten 1 dag ute i internasjonal tjeneste.
De2 - uten erfaring omkring hva de fantaserte om.
De2 - er omtrent like mye idiot som enhver "turist" i Kongo
De2 - kan reparere mopeden å reise hjem ! Hele veien ! Pappa betaler - sier han...

Konrad sa...

Vel, nå var jeg mest opptatt av de 5,4 mill døde, ikke av to levende nordmenn.

KEE sa...

Hele saken Congo er en forbanna tragedie fra ende til annen. Det er vel slik at ondskap øves først og fremst av de det har blitt øvd ondskap mot. Det er bare det at de så skjelden tar igjen på rette vedkommende...

Konrad sa...

Kongo er vel en "failed state", der tror jeg hovedproblemet ligger. Et verdens mest ressursrike land med et areal på størrelse med Vest-Europa, men helt rudimentær infrastruktur og svake institusjoner. Leopolds rovdrift er sikkert en av flere årsaker til tingenes begredelige tilstand ("helten" Henry M. Stanley var vel i praksis bare en leiesoldat for den belgiske kongen), Ruanda-katastrofen i 1994 er en konkret årsak.