onsdag 9. september 2009

Frp godtar dødsdommen i Kongo

- De visste hvilken straff de risikerte. Det sier Frps Jan Arild Ellingsen, som mener Norge bør respektere dødsdommen mot Moland og French.

- De har begått en handling i et land der de på forhånd visste hvilken straff de risikerte. Jeg synes vi skal respektere andre lands lovgivning, sier Ellingsen, justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til TV 2 Nettavisen.

- Betyr det at du godtar dødsdommen?

- Ja, de må stå til ansvar for det de har gjort. Kynisk sett ville det lønt seg for dem og stukket tilbake til Norge. Da ville de til de grader fått en human straff, sluppet ut etter kort tid, og hatt det bra. Nå ser det ikke spesielt lyst ut for dem, sier Ellingsen.

- Så du reagerer ikke mot dødsdommen?

- Nei, jeg er ikke bekymret.

Ikke norsk
Frp-politikeren anerkjenner ikke Joshua French som norsk statsborger, og viser til at French er britisk statsborger og dessuten har et veldig unorsk navn.

Han mener Utenriksdepartementet ikke bør forsøke å få French og Moland utlevert til Norge for å gi ham en mer human soning.

- Nei, det synes jeg ikke. Det blir å honorere en borger som er dømt i et annet land. Vi bør ikke være overdommer, men respektere at her er det en annen kultur, med andre strafferammer.

Ellingsen tar det for gitt at statsminister Stoltenberg kommer til å gripe inn og markere Norges motstand mot dødsstraff i forbindelse med dommen.

Verre i Norge
Frps justispolitiske talsmann er mer bekymret over straffeutmålingen i Norge enn over dødsdommen i Kongo.

- Ja, men med motsatt tilnærming. Vi leter med lys og lykte for å finne formildende omstendigheter for gjerningsmannen, mens offeret er satt på gangen til de grader. En tøffere linje ville være mer i tråd med det ofrene ønsker seg. Jeg synes vi heller skal se på egen straffeutmåling, som går for mye i motsatt retning, sier han.

Komplisert
Nestlederen i Stortingets justiskomite, Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, betegner saken som svært komplisert, men mener likevel UD bør be om at Moland og French får sone i Norge.

Ap-politikereren mener norske myndheter må reagere mot dommen.

- Vi kan ikke akseptere at noen land bruker dødsstraff, spesielt ikke overfor en norsk statsborger.

8 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Konrad sa...

Personsjikane godtas ikke.

Ruben sa...

Nei disse sakene er jo helt forskjellige! Unnskyld meg Konrad, man må jo gjøre forskjell på ikke-vestlige-neger-muslim-innvandrere og ærlige hvite leiesoldater og hurragutter.

Konrad sa...

Ja, det glemte jeg, beklager :)

Anonym sa...

Det er utrolig at Konrad kan få seg til å skrive at Jan Arild Ellingsen godtar dødsdommen i Kongo. Saken som er linket til Nettavisen, viser at det er en mange år gammel sak fra Nord-Irak det dreier seg om.

Ellingsen uttaler seg ikke om Kongo-saken på vegne av FrP,det er det utenrikspolitisk talsmann Morten Høglund som gjør. Og han har uttalt at FrP selvsagt fordømmer disse dødsdommene.

Dårlig research, Konrad.

Admin sa...

Kudos (selv om det ikke er lov å si).

Konrad sa...

Anonym:
Du forstår tydeligvis ikke poenget.

Joda, min research er meget god og den viser helt tydelig at Frp synes det er greit med dødsstraff så lenge det skjer i andre land og etter det landets regler.

KEE sa...

Så lenge det skjer med noen som lukter curry, snakker gebrokkent eller i det minste ikke trenger solarium så må det da være helt greit å la de råtne? Eller har jeg forstått eplepartiet feil?