fredag 18. september 2009

Sviket mot tamilene

Det skapes livsfarlige presedenser når Sri Lanka og Burma uhindret får gå løs på sine etniske minoriteter. Nesten 300 000 tamiler holdes fortsatt internert i leirer på Sri Lanka, fem måneder etter at Tamiltigrene ble knust, skriver John Egeland i Morgenbladet (11.sept).

Utover John Egelands klare tale er det forbausende stille om saken i offentligheten. Vi dreier seg faktisk om flere hundre tusen sivile som holdes i konsentrasjonsleire bare på grunn av etnisk tilhørighet.

- Situasjonen på Sri Lanka er frustrerende og gjør oss bekymret. De internt fordrevne har liten bevegelsesfrihet, og de lever under svært enkle og vanskelige kår. Vi prøver å bidra til at de kan komme seg ut av leirene og inn i nye hjem, sier FNs nødhjelpskoordinator.

Myndighetene på Sri Lanka hevder de ikke har problemer med menneskerettighetene, skriver VG, mens FNs utsending, Lynn Pascoe, "er veldig bekymret for fremdriften på Sri Lanka". I tillegg til å fortsatt holde sivile i statlige leire, har Sri Lankas myndigheter tidvis gjort det vanskelig å drive humanitært arbeid i landet. Unicef-talsmann James Elder ble utvist fra Sri Lanka etter beskyldninger om at han spredte LTTE-propaganda, og to srilankiske FN-medarbeidere har sittet i varetekt siden juni.

Ingen kommentarer: