lørdag 15. desember 2007

Securitate på Karl Johan- Sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Det må settes klare begrensninger for hva vektere kan gjøre i det offentlige rom, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum til VG. Dørum sikter til episoden der securitas-vakter pågrep en mann som hadde stjålet en salat fra en kiosk på Karl Johan i Oslo. Salat hadde en pris på vel kr 40,- og securitasvakten fulgte etter mannen på gaten. Securitas påstår at deres vekter ikke hadde noe valg fordi mannen var voldelig (hørt den før?). Mannen ble lagt i bakken og vekteren presset mannens hode mot asfalten med kneet. Metoden de brukte var omtrent identisk med den som tok livet av Eugen Obiora i sept 2006.


I Norge har politiet enerett på bruk av voldsmakt mot sivile. Det er ille at det vanlige politiet overdriver sin maktbruk med fare for liv og helse. Det er fullstendig uakseptabelt at liksompolitiet Securitate bruker fysisk makt på denne måten. Såvidt jeg kan forstå er det klart over streken for det lovlig. Det er ikke Securitas sin oppgave å arrestere folk for bagateller. Dersom ledelsen i Securitas ikke klarer å lære opp sine folk til å unngå fysiske konfrontasjoner, bør de finne seg noe annet å gjøre.

Er ledelsen i Securitas like korka som Arne Johannessen og politimester Marum?

På den annen side: I dette tilfellet er jeg faktisk enig med Arne Johannessen - vi har bare ett politi i Norge, vi trenger ikke disse mislykkede politiaspirantene i Securitas.
EDIT: Nye opplysninger fremkommet i Dagbladet kan tyde på at vekteren faktisk handlet i selvforsvar. Samtidig kommer det frem erfaringer som forteller hardhendte og overivrige vektere, sitat fra Dagbladet:
"- For bare tre uker siden var jeg på et møte med selgere av avisa =Oslo, som fortalte at mens de opplevde at de stort sett ble godt behandlet av politiet, hadde de svært dårlig erfaring med vektere. Det ble fortalt om utrolig mye bruk av håndjern, og at de ble tatt inn på lukkede rom i for eksempel kjøpesentre, hvor ingen kan observere hva som skjer. Dette har vektere rett og slett ikke rett til å gjøre, sier Dørum.
På Karl Johan i dag traff Dagbladet.no Trine, som selger magasinet =Oslo. Hun forteller det samme.
- De oppfører seg som om de skulle være politiet. Et par kamerater av meg ble pågrepet utenfor Jernbanetorget fordi vekterne trodde de sto og dealet dop. De ble tatt inn på bakrommet på et kjøpesenter og banket opp, sier Trine.."2 kommentarer:

Anonym sa...

Securitas har ikke mer myndighet enn den vanlige mann i gata, så de har ikke rett til å oppføre seg slik de gjorde.

Anonym sa...

Ja, det trodde jeg også.