mandag 9. desember 2013

Bård Larsens forbrytelser

Bård Larsen til Morgenbladet 6. desember 2013:

- ....det er et reelt problem at det forskes for lite på kommunismens forbrytelser. Kunnskapen om forbrytelsene er også altfor dårlige blant folk flest. I Berlin selges effekter fra DDR på alle gatehjørner, alt fra Jon Blund til sovjetiske hatter med hammer og sigd. Det forteller noe om minnekultur og historie. Det er utenkelig å stå på en gate i Berlin og selge effekter fra det tredje riket. Selv om Hitler-Tyskland var verre, er det betenkelig.
Det er mulig at Bård Larsen gjør forsøk på å sette Norges-rekord i relativisering med "Selv om Hitler-Tyskland var verre...", ufrivillig komisk blir det likevel. Larsen synes å glemme Hitler-Tyskland startet en krig som kostet titalls millioner mennesker livet (herunder flere millioner egne landsmenn) og drev folkemord med industrielle metoder. Borgerne i DDR hadde liten frihet, javisst, og omkring 200 ble skutt og drept av grensevakter. DDR praktiserte også dødsstraff, et titalls politisk fanger ble trolig henrettet. Hitler-Tyskland var ikke bare verre, Hitler-regimets forbrytelser var på en helt annen skala, det er nærmest absurd å sammenligne.

Bård Larsen var i sin ungdom selv en slags sosialist med sympatisk blikk på DDR. Alle vet i dag at DDR regimet ikke bare var autoritær, det var også tåpelig og latterlig. Larsen slår inn åpne dører (eventuelt stenger stalldøra etter at hesten er rømt), hans posisjon er med andre ord den mest banale som tenkes kan.

Oppdatering:
Brumlebass gjorde oppmerksom på at Bård Larsens Civita-kollega synes det er viktig at verstinger får ytre seg fritt, samtidig som det er forferdelig å selge DDR-effekter på gaten i Berlin. Bård Larsen er mann uten sans for proporsjoner (diplomatisk sagt).

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det er også omtrent umulig å snakke om at noe av kontakten mellom norsk venstreside var med opposisjonelle innenfor kommunistpartiene i østsoneland. Mennesker som mente at det skulle være mulig med en utvikling til sosialdemokrati av skandinavisk type.

Et tilfeldig møte med en sånn var ganske interessant - han kunne et av de skandinaviske språkene, og arbeida som guide. Ikke aleine, må vite. Av en eller annen merkelig grunn forsto også sjåføren i bussen skandinaviske språk, og passa på hva den unge, muligens upålitelige partifellen sa.

Dette er et fenomen som ikke var uvanlig, opplevde også at en professor som var invitert til en konferanse i et nordisk land var fulgt at en dogmatisk, faglig utrulig svak dosent, som greip inn og korrigerte når professoren uttalte seg for fritt.

Var det naivt å holde kontakt med sånne mennesker? Tja, det veit vi jo ikke, det gikk som det gikk. En sånn som er omtalt her satt forresten i overgansregjering i DDR.

Konrad sa...

Konrad reiste selv øst for Jernteppet samtidig Bård Larsen stadig (vil jeg tro) var en lojal sosialist. Konrad var den gangen ivrig anti-sovjetist og forsåvidt også anti-kommunist, men gikk tydeligvis under radaren for visum var ikke noe problem. På den tiden smuglet jeg litteratur til bekjente og kontakter østpå. Hva gjorde Bård Larsen?

Anonym sa...

Julebord i gloriepusselauget? Nei hvor prektige dere har vært!

Vi bør dog huske at man ikke blir rein av å vaske seg med andres møkk. Det er liten tvil om at kommunismen har langt flere liv på samvittigheten enn nazismen. Bare Mao-Kina har det. (En bisarr hendelse er at nettopp østtyskerne mottok matvarehjelp fra Kina, samtidig med at millioner av kinesere svalt i hjel. Kommunismen var global i mål, og det å snakke om snille kommunister er som å snakke snille nazister. Begge deler fants sikkert, men det er en avsporing.

Mange av kommunismens utryddelser er av nyere dato en Endlösnung, og derfor blir burde de bli en like integrert i skolens undervisning som nazistenes herjinger. Når dette ikke skjer, er forklaringen trolig så enkel som at kommunismen ikke rammet oss selv like direkte.

Spør du en norsk 16-åring om "det store spranget" vet han ingenting. At nedslaktingen i Katyn-skogen var like effektivt organisert som Babi Jar (trolig mer) vet han heller ikke.

Det er slående at det stort sett kommer et "men" når noen nevner kommunismens og sosialismens ugjerninger - og dette men'et kommer trolig oftest fra folk som ikke har tatt inn over seg hva kommunismen var.

Du kan diskutere Pinochets Chile, Argentina, Holocaust alene. Det kommer ikke noe "men". Det gjør det så godt som alltid når kommunismens ugjerninger omtales. Da påpekes det alltid - feilaktig - at de andre var verre. Grunnen til at vi ikke ser det samme med nazismen, er landssviksoppgjøret og tilsvarende oppgjør andre steder.

Spør en norsk elev på videregående om hvor mange nazibødler han kan nevne. Spør han så hvor mange kommunistbødler han kjenner navnet på. Media har sendt kommunismens utryddelseskampanjer inn i glemselen. Det er ikke for ingenting at ingen stiller på TV med T-skjorte med bilde av Rinnan. De verken tørr eller vil. Men Che derimot?

De sultkampanjene som både Stalin og Mao benyttet, som drev mennesker ned til sine laveste nivåer, med påfølgende kannibalisme, burde være minst like kjent viten som tyskernes massedrap, men er de?

Selv kan jeg f.eks ikke på stående fot navnet på en eneste av Maos bødler. Jeg husker ikke engang navnet på han storbøddelen fra Katyn-skogen, til tross for at han regnes som den som egenhendig har drept flest mennesker. Jeg må granske hjernen lenge før jeg husker noen av aktørene i Moskva-prosessene, og spør du nevnte elever vil de spørre tilbake: Moskva-hvafforno? Da er sjansene større for at de vet noe om Krystallnatten og Ernst Röhm.

De få massedrapsmennene som de kjenner fra kommunistisk hold, har de trolig som en integrert del av klesdrakten eller en button - kombinert med en eller annen kul kommunistgadget/suvenir.

Konrad sa...

Peder Sen skrev:
"Tyskland startet ikke krigen. Les disse to artiklene:


Total krig mot Tyskland var uansett planlagt av jødemakten lenge før 1939. Dette kan jeg gi deg dokumentasjon på om du vil. Glem ikke heller jødenes krigserklæring mot Tyskland 24. mars 1933."

Linker til nazi-blogger er slettet.

Konrad sa...

Sjefsbøddelen i Katyn-skogen kan du lese om here:
http://konradstankesmie.blogspot.no/2011/08/vasili-mikhajlovitsj-blokhin.html

Du Anonym har mange gode poeng, men den jevne 16-åring (elelr 60-åring for den saks skyld) vet neppe om Babi Jar, ei heller om Katyn. Alle vet om Auschwitz.

Poenget mitt var ikke Maos og Stalins forbrytelser, men Bård Larsens absurde sammenligning av DDR (det kommunistiske Øst-Tyskland) med Hitler-Tyskland. Det var ingen dødsleire i DDR, det var ingen massakre etcetc. Hadde Bård Larsen sammelignet Hitler med Stalin hadde poenget vært kurrant, men å sammenligne Hitler med dusten Honecker er tåpelig.

Konrad sa...

Signaturen Peder Sen er åpenbart en rasist og nazist, men selv nazister har ytringsfrihet.

Peder Sen sa...

"Linker til nazi-blogger er slettet."

Synd. For denne informasjonen - inkl. Hitlers tale i Riksdagen 1. sept. 1939 - er vanskelig å finne andre steder.

Denne talen ble sendt til hele Europa og USA "live" på radio. Men i dag kjenner nesten ingen til innholdet. Og med Konrads innstilling vil folk fremdeles ikke kjenne til dette innholdet.

Konrad sa...

Disse nazi-bloggene formidler ikke informasjon, de formidler rendyrket rasisme og annen propaganda.

Anonym sa...

De er omtrent umulig å svare på "Anonym" over, fordi innlegget inneholder en "hitling" av typen "det du sier er akkurat like ille som det Hitler/Stalin/Mao/... - altså er du like ille som Hitler/Stalin/Mao/...".

Mens det vi forsøkte å se litt på var hvorvidt bare en måte å forholde seg til noen kommunistiske regimer var "riktig" eller "hensiktsmessig."

En interessant detalj blir da at folk som Churchill og Roosevelt forholdt seg til Stalin og til en viss grad også Mao på andre måter enn blind avstandtaken.

Så lenge debattanter bruker slik teknikk blir det umulig å se på forskjellene mellom de forskjellige steder, betingelser, tidsrommene som omfattes i "kommunismen" brukt som skjellsord.

brumlebass sa...

Somme delar av Civita slår seg på brystet over at i Noreg kan Holocaust-nektarar ytre seg fritt:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Negerjeger-burde-ikke-straffes-7401469.html

...mens andre delar av Civita altså tykkjer dei som slumpar til å ta på seg ei ein tøvete pelshue med hammar og sigd når dei skal på karneval burde skamme seg. Historikar Bård Larsen hadde nok trivdest godt i Litauen der slike symbol er forbode.

Anonym sa...

Brumlebass: Du skyter forbi fordi Larsen ikke krever noe forbud, men etterlyser en moralsk diskusjon av dette med tankeløs lefling med kommunistsymboler.
I mine øyne er det like smakløst å gå med hammer og sigd som med hakekors.

Anonym sa...

Det er like "hyggelig" å dekorere seg med hammer og sigd som med hakekors, og begge deler bør være lovlig.

Men uansett hvordan man snur og vender på det, så ligger jo både AP, SV, SP og Rødt langt tetter på både kommunismen og nazismen enn f.eks. H og FrP, rent ideologisk sett.

Konrad sa...

Bård Larsen er en ivrig anti-kommunist, i dagens samfunn er det ganske meningsløst. Det er som å ivrig motstander av Mussolinis regime, it's a no-brainer. Det har ingen konsekvens.

Er det farlig å lefle med kommunistiske symboler i dag? Nei ikke farlig, men ganske tåpelig. Kommunismen er ingen trusel mot Norge. Derimot er trusselen fra rasistiske og fascistiske strømninger reell, både mot enkeltpersoner og mot samfunnet. Et eksempel er 22. juli der en fascistisk ideologisk forblindet idiot gikk amok.

Anonym sa...

Vi kan vel være enige om at

1) lefling med begge deler er smakløst,
2) kunnskapen om nazistenes forbrytelser er mye mer utbredt enn kunnskapen om tilsvarende fra kommunistisk hold, og at det er på plass med mer forskning og opplysning om det siste.

Anonym sa...

Fascismen, nazismen og kommunismen er alle kollektivistiske retninger som ligger stort sett hele det norske politiske spekteret forholsvis nær ift. f.eks. tea party. Sann sett er det ideologisk inkonsekvent av ABB å være så fedrelandskjær. Er ABB tilhørende høyresiden, burde han pakket sekken og dratt - før han tente seg en sigar mens han så på at den norske skuta synker.
Det ABB står for er så rotete at det blir teit å skulle klistre han på noe parti eller retning. Dette kristenorienterte riddertullet hans er jo ikke engang Gates of Vienna verdig. Dog er han en ganske konsistent kollektivist, hvilket fjerner han fra i alle fall deler av FrP. Fascist ja, men det er jo også AP. AP kaller imidlertid fascismen sin for Nasjonsbygging (TM).