fredag 30. august 2013

Kvitt Kokkvold

Per Edgar Kokkvold blir endelig pensjonist og overlater forhåpentlig vervet til yngre, klokere og mindre pompøse folk. Kokkvolds viktigste arv er kombinasjonen av knallhardt forsvar for ytringsfriheten og dobbelmoralsk omgang med samme. Den ene dagen oppfordrer han til trykking av Muhammed-karikaturer og den neste dagen oppfordrer han til folkeskikk. En annen dag maner han til ansvarlighet:

– Ethvert medium har selv ansvar for opplysninger man viderebringer, understreker generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Kokkvold er klar på at et journalistisk medium ikke kan offentliggjøre hva som helst, under henvisning til at det ligger på nett eller er publisert et annet sted.
Kokkvold mener redaktører er feige og gir etter når de ikke trykker Muhammed-karikaturer, mens de er "ansvarlige" når de ikke trykker lekkasjer formidlet av Wikileaks. Man viser altså ansvar ved å la være å utfordre USA og andre mektige stater. Samtidig mener Kokkvold det er riktig å henge ut Assange som voldtektsmann.

I sitt forsvar for ytringsfriheten understreker Kokkvold at det er "uanstendig" sette ord og handling i sammenheng, feks når det gjelder "islamkritiske" ytringer og terrorhandlinger. Men Per Edgar Kokkvold skrev noen år før i Adressa (17.november 2001):
De mest innbitte kritikerne av USAs Afghanistan-politikk har i virkeligheten svært mye å svare for, dersom man aksepterer - hvilket man naturligvis må gjøre - at mennesket er ansvarlig ikke bare for sine handlinger, men også for sine ord.
Samtidig presterer han utrolig nok å forlange at fredelige sakesløse norske muslimer skal ta aktivt avstand fra vold og terror:
«Vi behøver noen som våger å si i fra, som tør å si til de fredelige, anstendige muslimer at de er nødt til å ta et valg, at ytringsfrihet er prisen de må betale for å dyrke sin tro her i landet. Liker de det ikke, får de reise. Kokkvold finner det forstemmende at ikke moderate muslimer reagerer på truslene med et unisont "ikke i vårt navn!".» (Amagasinet 4.april 2008)

Kokkvolds iver for publisering av Muhammed-karikaturene blir lett forståelig når vi ser nærmere på hans kristenkonservative kompiser: Kokkvold deltok på Oslo Symposium arrangert av den fundamentalistiske organisasjonen Kristenfolket og Internasjonale Kristne ambassader Jerusalem (ICEJ). Kristenfolket er en grasrotbevegelse som ledes av Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø. Kokkvold avslutter et innlegg i Adressa med en nokså klar konklusjon (eller kanskje et premiss?) at islam som sådann er problemet. Og jada, Kokkvold har imidlertid vært veldig opptatt av å beskytte jøder mot mobbing og rasisme, feks. i forbindelse med Otto Jespersens "jødemonolog".

I forlengelse av sin egen islamofobi har Kokkvold utnevnt seg selv til terrorekspert:
-Vi undervurderer terrorfaren. Det er på tide å konfrontere den arabiske fascismen på en måte vi ikke har turt til nå, sier Kokkvold
Men wups, nå var det "arabisk fascisme" (i 2009). To år senere viste det seg at det var høyrefascismen som var undervurdert. Men Kokkvold tok naturligvis aldri til orde for å konfrontere den norsk fascismen (som gikk amokk 22.juli). Tvertimot gikk han frontalangrep på de som antydet at islamofobi er et samfunnsproblem, senest 21. juni 2011.

La oss håpe at Kokkvold heretter sitter helt stille på en pub i England.

Ingen kommentarer: