onsdag 9. april 2008

Skyld på offeret

Det var ikke rasisme ute og gikk i Sofienbergparken hevder den ene parten i saken, ambulansemannen.

Ambulansemannen gjør da det eneste rette: ambulansemannen skylder igjen på Farah for at ambulansemanenn ikke ga korrekt medisinsk behandling og opptrådte med god gammeldags folkeskikk.

Ta lærdom av dette folkens, er dere i knipe, bruk følgende velprøvde strategi (politiet bruker denne systematisk):

Innrøm ingenting
Skyld på offeret
Vær arrogant

6 kommentarer:

Anonym sa...

Høres ut som Jan Atle Andersen sin teori om Kontruktiv kommunikasjon, man er bare ansvarlig for deg selv. man kan bare ta ansvar. Andersen mener blant annet at de som blir mobbet er selv ansvarlig for at de er kommet i den situasjonen.... ?

Nissemann sa...

Det er en total avsporing at ambulansepersonellet beskyldes for rasisme i denne saken. Det er jo umulig å bevise. De burde istedet forfølges for å ikke gjøre jobben sin, tror det heter tjenesteforsømmelse!

Anonym sa...

Jeg har ikke sagt noe om rasisme, men ambulansemannen skylder likevel på pasienten: Han sjanglet og urinerte, ergo så han ut til å være drita full, ergo hadde ikke ambulansemannen noe ansvar.

Men vent litt!
Sjangle og urinere er jo symptom på akutt hjerneskade. Pasienten hadde symptomer på en alvorlig skade, symptomer ambulansemannen burde være fortrolig med, særlig når han ble forsikret av en sykepleier på stedet om at dette var en skade og ikke fyll.

Det finnes bare et sted å rette pekefingeren: ambulansemannen.

Anonym sa...

Hei Nissegutt. Denne kommentaren kom iallefall gjennom.

Forøvrig er jeg uenig. Det er god grunn til å anta at hudfargen til pasienten påvirket ambulansemannskapets vurdering av situasjonen: "Svart mann som sjangler og urinerer og masse hippier rundt, jaja, han er sikkert rusa."

Dette er grunnleggende psykologi (stereotypisering), mest sannsynlig har ambulansefolka ikke engang innsikt i dette selv, dvs de er selv kanskje overbevist om at de ikke er rasister og sa heller ikke noe rasistisk. MEN: De snakket faktisk om "hippier" (sjekk lydopptaket fra AMK).

De konkluderte altså med "ordensproblem" ut fra en vurdering av situasjonen (herunder personens hudfarge), ikke ut fra en konkret medisinsk vurdering av pasienten.

Tror du dette hadde skjedd dersom pasienten var Fabian Stang og stedet var Frogner? Tror ikke det nei.

Nissemann sa...

Aha, kanskje det var her jeg la inn kommentar... Jeg trekker tilbake min anklage om sensur, og beklager.

Men: Sammenligningen Ali Farah - Fabian Stang holder ikke mål. Det er ikke bare hudfarge som skiller de to eksemplene. Men jeg tror at ambulansepersonellet like gjerne kunne forlatt en heroinmisbruker på Plata med samme begrunnelse - og han hadde sannsynligvis vært hvit. Stigmatisering og diskriminering, urettferdighet og tjenesteforsømmelse - men altså ikke nødvendigvis rasisme. Jeg er enig i anklagen din, men ikke i ammunisjonen du bruker.

Anonym sa...

Det er ikke mulig å _bevise_ rasisme så lenge de ikke ytret seg rasistisk. Poenget er likevel at de ambulansesjåførene nokså sikkert (basert på det vi vet om mennesklig psykologi) brukte flere holdepunkt for å trekke konklusjonen om at dette var et ordensproblem. Ett holdepunkt var helt sikkert hudfarge, ett annet var "hippiene" rundt (dette nevnte ambulansemannen på opptaket), hvor i byen dette skjedde. Summen av disse holdepunktene kan ha forledet ambulansesjåførene til å tro at det var et ordensproblem. Slike slutninger gjør vi lynraskt og hele tiden, uten å tenke særlig klart gjennom saken.

Slike feilslutninger gjør folk hele tiden, gjerne basert på stereotypisering som personen selv ikke er obs på.

Jeg er nokså sikker på at stereotypier basert på hudfarge spilte en viktig rolle, uten at det nødvendigvis var en hardbarket rasistisk holdning bak.

Til og med Jesse Jackson har innrømmet at han ubevisst har negative stereotypier om svarte.