onsdag 14. november 2012

Finnes Asle Toje?

Toneangivende intellektuelle som Thomas Hylland Eriksen har bidratt til et av de største sosiale eksperimentene i nyere tid: Forsøket på å avnasjonalisere Europa, skriver forsker Asle Toje på NRK.

Han får svar fra Indregard: Asle Toje er ikke en gang uenig med Thomas Hylland Eriksen. Det er synd, for debatten om det norske og nasjonalitet er viktig og vanskelig.

Som Indregard er inne på:  Toje resirkulerer den høyrepopulistiske og konspirasjonsteoretiske ideen om "eliten" som "bestemmer". Hadde Toje skrevet "jødene" i stedet for "eliten" ville han blitt avfeid som antisemitt (sammen med Linstad og Galtung). Men bruker man det enda mer vage og empirisk uetterrettelige "eliten" passerer altså konspiranoiaen for god fisk. Hos Toje synes denne eliten å være omtrent det Nils Rune Langeland kaller «kulturmarxistisk sykkelnettverk på Majorstua».

Det pussige er jo at Toje selv tilhører "eliten" med sin doktorgrad og fine stilling på Nobelinstituttet vest for Slottet. Toje unnlater også å snakke om andre eliter i Norge, særlig de elitene som baserer seg på økonomisk kapital i stedet for kulturell kapital, blant annet  toppadvokater og toppdirektører. I følge VGs skatteliste har Tojes naboer i snitt dobbel så høy lønn som landet forøvrig.

Dette er klassisk avledningsmanøver fra Frp-hold: Man snakker om eliten i betydningen de arrogante, bedrevitende professorer på Blindern og redaktører i Dagbladet. Dermed får man søkelyset bort fra næringslivstopper som sponser Frp, i disse dager eskemplifisert med støtte til føydalherren KI Røkke. Dessuten er direktører og McKinsey konsulenter viktigere for utvikling av Aftenposten og avis-Norge forøvrig, enn den redaktøren som tilfeldigvis sitter der.

Ingen kommentarer: