lørdag 19. mars 2011

Pirater på havet

"Synet av så mange av mine landsmenn i så fortvilte omstendigheter er meget smertefullt, og hver og en av dem kan fortelle en historie om hvor særlig alvorlig den slette behandling er som han har fått. (...) Den største urett vi har lidd, skyldes ikke loven, men kapernes stadige krenkelse av enhver lov, av domstolenes usedvanlige rettergangsmåte og kaperfolkets ytterste straffrihet, endog de hvis krenkelser var berøvet hver skygge av berettigelse."

Dette skrev John Quincy Adams da han på vei til St. Petersburg 19.september 1809 ble kapret utenfor Flekkerøy. I havnen lå allerede 36 amerikanske skip med 400 amerikanere ombord. Ivrige norske kapergaster har tatt dem, selv om USA er nøytralt i krigen (med Napoleon). Adams anslår at skipene har en last verd mange millioner dollar og konstaterer at de tilhører respektable amerikanske kjøpmenn (DN 12.mars).

John Q. Adams var ingen hvem som helst: Han ble USAs sjette president og faren var også president og sågar en av "founding fathers" (sammen med Jefferson, Washington og Franklin).


Fra TV-serien.

Blogglisten

2 kommentarer:

Sosialisten sa...

John Quincy Adams var den sjette presidenten i USA. Faren, John Adams, var den andre.

Konrad sa...

Hehe. Det var rett familie i hvertfall. :)