onsdag 13. februar 2008

NEGER!!!! NEGRO!!!!

Sånn, da er det sagt. Jeg sier det kun av prinsipp, ingen politisk korrekte sosialister kan nekte meg å si ord som per definisjon er nøytralt. Det finnes mange andre ord jeg kan bruke, men ved å bruke dette ordet viser jeg at ingen kan nekte meg å bruke et ord som lenge har vært akseptert i norsk.*

La meg tilføye: NIGGER!!!
Dette siste sier jeg bare for å vise at ytringsfriheten tillater meg å si hva som helst. Jeg sier neger og nigger, andre trykker tegninger av profeten - alle er vi selvoppofrende helter i et innbitt forsvar for ytringsfriheten.


Bildet nedenfor: Eksempel på halvneger.* Et klokt og kunnskapsrikt menneske (en internettvenn) har vært så elskverdig å informere meg om at "negro" ("neger" på norsk) kommer fra latin/spansk, og betyr svart, altså et helt nøytralt ord. Jeg er svært takknemlig for at et av mine uttallige (og store) kunnskapshull ble fylt.

10 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Jeg er helt enig. Diskusjonen om ord er generelt sett misforstått. Det er ikke det det dreier seg om eller burde dreie seg om.

Man blir så lett DISTRAHERT i dagens samfunn.

Esquil sa...

Det står enhver fritt å gi uttrykk for den forvirring som råder i eget sinn.

Konrad sa...

Forsåvidt enig med Amos, men så han (Amos altså) ikke ironien?

Amos Keppler sa...

Jo, din post var rettet mot Målmannen... Ironien ble forsåvidt skreket ut og var umulig å unngå (unntatt for Målmannen kanskje).

Men, som sagt angrepene vi ser mot bruk av ordet er en avsporing og tar de mest latterlige former, feks med torbjørn egner, som jeg misliker, men ikke på grunn av hans bruk av slike ord.

Konrad sa...

Ser ikke konkret hva Amos sikter til, men for meg så handler dette om folkeskikk. Dersom svarte synes det er nedverdigende å bli kalt neger, så respekterer jeg det - så enkelt er det.

randi sa...

Og motstanden mot ordene (som faktisk oppleves som en beskrivelse/betegnelse mere enn ord) er svært stor her i USA.

Enig med deg konrad - Å bruke betegnelser som oppfattes sårende og krenkende er helt unødvendig, selv om en personlig ikke legger noe negativt i dem. Det dreier seg om å skifte fokus fra seg selv og sin oppfatning og over til den personen en beskriver.

Helt enkelt.
Derfor er ordvalget viktig. Ikke for oss men for de som blir såret. Jeg opplever ikke det som en avsporing.

Amos Keppler sa...

Torbjørn egner? Historiene hans ble froandret på grunn av at noen betgnelse på "innfødte" han brukte kunne bli sett på som krenkende.

Nigger blir i hvert fall ikke sett på som krenkende i usa, da "de" bruker det selv.

De hvite i sørstatene brukte stort sett ordet "farget" og det blir vel sett på som mer belastende. Ingen bruker det lenger.

Så, nei, jeg er ikke enig. Et ord brukt i en kontekst kan være galt i den kontaksten og kan bli sett på som "belastet", men når man begynner å støvsuge ordboken etter belastende ord, slik som man så ofte gjør i dag så blir det feil (for å si det mildt).

Enhver kan bli en rsist (som jeg avskyr) i den konteksten.

Per du Pont sa...

I denne sammenheng må jeg beundre "Homsene". En god venn av meg fortalte her om dagen at han var Homofil. Han fortalte det ved i å si "Jeg er Homse". Jeg skvatt ikke pga hans legning. Min reaksjon var "ok, og jeg er Hetro", men at han brukte ordet "Homse". Men med nærmere ettertanke, så har jeg set det smarte "Homsene" har gjort. De har tatt et i utgangspunkt belastene ord og gjort det til sitt og dermed nøytralisert det negativ. Hva hvis de fargede (og der har jeg også mange venner som jeg har sagt dette til) hadde tatt ordet Neger og gjort det til sitt og bært det med stolthet. Som en mamma til en god venn av meg sa når hun så de hvite damene lå og solte seg en gang i tiden sa " dere er bare missunelig på min flotte farge!

Anonym sa...

Selv har jeg aldri likt ordet neger, jeg vet ikke helt hvorfor kanskje det har med å gjøre at jeg er litt mørk i huden selv?
På spansk derimot synes jeg det er lettere fordi man sier fargen, har en venninne som er svart ( eller mørk som jeg foretrekker å si det) og hun har bedt folk ikke kalle henne nigger fordi det sårer.
Og det skjønner jeg utmerket. Synes du påpeker godt det du mener, dersom de synes det er frekt så bør man respektere det.

Konrad sa...

På spansk er det stort sett kurrant å si "negro", det betyr jo bare at personen er svart eller mørk (alternativt "moreno").