mandag 4. april 2011

Helsefarlig strålevern

Strålevernet ser ut til å vere smittet av samme livsfarlige sykdom som kostet Nedkvitne professorjobben:

Kreftekspert Kirsten Laake i Statens strålevern har fått sparken etter å ha gitt faglige råd til Olje- og energidepartementet på tvers av de vurderingene strålevernets ledelse mente var riktige. Hun går nå til søksmål om usaklig oppsigelse, skriver Ukeavisen.
Professor Jakhelln (ekspert i arbeidsrett) er rystet (DN 30.mars):
- Det er fullstendig galt, etter min mening. Jeg må innrømme at man i gamle dager, hos vår store nabo i øst, praktiserte dette synspunktet. Men jeg tror ikke det er noe godt standpunkt, sier Jakhelln.
Jakhelln mener at man i denne saken blander sammen to ting:
- Når du skal håndheve reglene må du selvsagt forholde deg til de reglene som er vedtatt. Men når det gjelder diskusjonen om hvor grenser skal gå vil det alltid være en faglig uenighet. Uten faglig diskusjon stivner man i gammeldagse standpunkter, sier professoren.
Her må vi for en gangs skyld gi Magne Lerø rett:
De har mistet hodet i Helsedepartementet og Statens Strålevern. Man gir ganske enkelt ikke topp kvalifiserte fagfolk sparken fordi de sier tydelig i fra om at de er dønn uenige med ledelsen. Dette er lojalitetstenkning på villspor, skriver redaktør Magne Lerø.
Strålevernet er rett nok ikke et forskningsinstitutt, men det er faktisk statens fagetat på området og da må faglig diskusjon og kvalitet være grunnlaget for konklusjon. Ved et forskningsinstitutt/universitet ville det være uhørt å nekte høykompetente fagpersoner å ytre seg innenfor sitt spesialområde. Poenget med en fagetat er jo nettopp at den skal gi uavhengige råd basert på best tilgjengelig fagkunnskap.Strålevernet er farlig både for ansatte og for politikken.

Ingen kommentarer: