Ivar Johansen, til daglig kontorsjef i Gyldendal forlag, men også journalist og politisk aktivist, tok kontakt med Ny Tids redaktør Audgunn Oltedal, og de to møttes på Kaffistova i Oslo. Her fortalte Johansen at han over lang tid hadde samlet informasjon om de ulike grenene av norsk etterretning. Han visste hvem de var, hvor de var, og hva de drev med. Johansen hadde for eksempel lister over ansatte i overvåkningspolitiet. Dem hadde han laget blant annet ved å stille seg utenfor kontorene der de holdt til, notereDette skriver Rossavik i Morgenbladet (25.mars). Ivar Johansen ble dømt for dette til tross for at han bare hadde brukt fritt tilgjengelig informasjon. Johansen er aktiv politiker. Avdøde Ingolf Håkon Teigene fikk betinget dom i samme sak.
bilnumre, sjekke numrene mot motorvognregistret og så kryssjekke navnene telefonisk ved å ringe politiet og spørre om den og den jobbet der. Dette skulle bli den såkalte listesaken.
Johansen fikk også vite om Blindheims virksomhet i Finland. Teigene og Ny Tid intervjuet major Svein Blindheim, skriver Rossavik:
"«Eg underviste i spionasje og sabotasje mot Sovjet.» Han var i 1953 blitt hyret av sjefen for etterretningstjenesten, Vilhelm Evang, også en kjent Ap-mann. Samme kveld stod Blindheim frem i Dagsrevyen, og utdypet sin bekreftelse av Ny Tids historie. Like etter bekreftet Morgenbladets redaktør Christian Christensen, også han tidligere etterretningsoffiser, Ny Tids og Blindheims historie i en artikkel i sin egen avis."Svein Blindheim er en av Norges fremste motstandsmenn fra krigen. Han ble dømt for opplysningene i Ny Tid, til tross for at saken var kjent i Finland allerede på 1950-tallet.
I disse dager strammer storebror grepet. Det er trist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar