tirsdag 3. juli 2012

Israel-kritikk og antisemittisme henger sammen

Halvparten av dei sterkaste Israel-kritikarane har antisemittiske holdninger, skriver statsråd Inga Marte Thorkildsen i Dag og Tid 22.juni.

Selv en SV-statsråd innrømmer altså at det er en sammenheng mellom negative holdninger til jøder som folk og kritikk av staten Israel. Som alltid er det vanskelig å si hva som er høna og egget: Er man spesielt kritisk til Israel fordi man i utgangspunktet er svært negativ til jøder, eller blir man negativ til jøder fordi man er svært kritisk til Israels politikk? Det kan også være en vekselvirkning og norske mediers dekning av Israel medvirker til denne spiralen.

Dette betyr på ingen måte at kritikk av staten Israel er det samme som antisemittisme. Men det kan bety at sterk kritikk av staten Israel (også den som er saklig i form og innhold) kan være motivert av antisemittisme. Det kan også bety at overdrevet og tendensiøs Israel-kritikk skaper eller forsterker negative holdninger til jøder. NRKs Sidsel Wold er en av mange som har bidratt til denne skjeve dekningen.


Ingen kommentarer: