torsdag 18. juli 2013

20 år siden sivilisasjonene kolliderte

Konflikter vil heretter være mellom sivilisasjoner (eller kulturer), skrev Samuel Huntington i Foreign Affairs, sommer 1993. Med sivilisasjoner siktet Huntington til de "store" kategoriene som vestlig, ortodoks (kristendom), kinesisk, islamsk og afrikansk.

Fikk han rett?

Tørre tall om krig og faenskap viser størst body count for borgerkriger. Akkurat for øyeblikket gjelder det borgerkrigen i Syria, mens forholdene i Afganistan og Kongo stadig er like vanskelige. Allerede året etter Huntingtons artikkel ble folkemordet i Ruanda gjennomført, der var ikke engang de ruandiske muslimene involvert. Pakistansk politikk er stadig like voldelig. I jungelen i Colombia fortsetter borgerkrigen med lav intensitet. Bombene i New York, Madrid og London blir bagateller i denne sammenheng.

Den ikke-voldelige tautrekkingen har stadig mye med økonomi og hegemoni, og lite med "sivilisasjon", å gjøre. USAs ambivalens til Kina skyldes ikke at kinserne har kinesisk kultur, men at Kina med sin sterkt voksende økonomi kan overta USAs tradisjonelle rolle. Floken i Korea handler også om hegemoni, den dagen Kina trekker ut kontakten kollapser Kim-regimet. Slik kan vi fortsette.

Ingen kommentarer: