fredag 19. juli 2013

Bjørn Stærks naivitet

Bjørn Stærk er en sympatisk kar som leverer et godt personlig forsvar for ytringsfrihet. Men som en god del andre har en rørende naiv forestilling om hvordan ytringer og offentlighet fungerer i praksis. Det er dessverre altfor for få som Stærk, det for få som seriøst setter seg ned og deltar i en systematisk pro-et-contra debatt med andre for slik muligens å justere eller helt endre synspunkt. Ordskiftet i offentligheten er dessverre ikke preget av den ideelle situasjon der det beste argument seirer. Vinkling, overfladiske inntrykk, generaliseringer, ordvalg, ladete ord og moralsk instinkt er den kraftigste ammunisjon i offentligheten.

For naiv ytringsfrihetsidealisme er derfor Fjordman ufarlig, noen har gått så langt som å hevde at det er ønskelig at slike ekstreme ytringer kommer frem (Åmås glede over dissens i seg selv samt den omstridte "trykkokerteorien"). Selv må jeg si meg enig med Snorre Valen og Tor Bach som i Morgenbladet 28. juni kritiserer den "dekadente" holdningen til rasistisk og hatefull gift a la Fjordman:

Å fordømme de som tar til orde for masse deportasjon og som messer om borgerkrig, er blitt kjedelig og politisk korrekt. Det å forelske seg i ytringenes ytterpunkter, er derimot blitt spennende og viktig. Og ikke minst gjør det at en kan sole seg i glansen av å forsvare andres rett til å si de mest avskyelige ting, mens man selv forsikrer om at man er uenig i det som ytres. Ja, det er dekadent. Det er dekadent å være mer opptatt av å belære hverandre om ytringsfrihetens verdi etter 22. juli, enn å bruke sin egen ytringsfrihet for å sikre at noe liknende aldri kan skje igjen. Rasistisk vold hindres ikke ved passivitet og troen på egen fortreffelighet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmmm. Suksess med FRP-drepingen? Nå har dere drept FRP i 30 år, og de mest ihuga FRP-dödarne vaker nå tidvis over sperregrensa. Jeg tror du overser at leiren din stort sett prater så mye sprøyt at det eneste motstanderne trenger gjøre er å sitte stille.

Men ABB..... Han skal dere i alle fall greie a ta.... (tror dere).

ABB kommer til å bli en helt, fordi dere åpner kjeften ustanselig, i stedet for at dere lar han synke hen i glemselen.

PS: Hvis du begynner kladdingen nå, blir du kanskje først med det revolusjonerende verket "ABB-koden".

Konrad sa...

Dreping? Frp? Jeg har ikke sagt et ord om disse tingene. Les innlegget en gang til.

Anonym sa...

Nei, og du har heller ingen følelse av deja vu? DU bidrar til å gi ABB evig liv.

Konrad sa...

Nei nå må du gi deg, jeg har da ikke skrevet om ABB i dette innlegget.

Har du virkelig ikke noe bedre å bidra med?

Anonym sa...

Faktisk har du det, rimelig direkte: "Det er dekadent å være mer opptatt av å belære hverandre om ytringsfrihetens verdi etter 22. juli, enn å bruke sin egen ytringsfrihet for å sikre at noe liknende aldri kan skje igjen. Rasistisk vold hindres ikke ved passivitet og troen på egen fortreffelighet."

Der sier du at man er dekadent med mindre man motsier/motarbeider ABB.

Og det er da jeg sier at det er galskap å gjøre samme feil om og om igjen, i påvente av at resultatet skal bli annerledes. Jeg setter ikke likhetstegn mellom ABB og FRP, men du og dine gjør, og dere har gneldret FRP frem til å bli et ledende parti. Uten denne gneldringen, ville FRP ikke eksistert.

Med mindre du, for å forsvare deg selv, antyder at dette ikke er riktig, og at FRP ville vært enda større om det ikke var for dere. (Da sier du egentlig at de har et fantastisk program).

Så hvorfor er FRP store: fantastisk program eller fantastiske markedsførere (V, KrF, SV, Rødt, Kolberg etc)?

Og uten gneldringen i kjølvannet av 22. juli vil ABBs politiske budskap dø. Uten dere vil han aldri bli husket som annet enn en morder. ABB vil aldri få evig liv uten gneldrebikkjer - men heldigvis for han har dere mye dautid, så det ser ikke så håpløst ut for han.

Vi andre driter en lang marsj i hva han har skrevet. Vi begynte allerede å riste på hodet da vi hørte om dette riddertullet. Lese "manifestet"? Næh.

Slik tenker vi helt til at dere har greid å gi det den statusen som forfatteren ville det skulle få. Slik tenker vi helt til dere har greid å male det frem til en ikonstatus.

Uten deg - og noen flere av slagsen - "dør" Fjordmann.

Konrad sa...

Nei nå må du gi deg. Fjordman kommer jo til ord i Aftenposten, han intervjues av VG, han gir ut bok med Fritt Ords stipend. Er det virkelig Konrad som holder liv i Fjordmans og ABBs budskap?

Anonym sa...

Det er i alle fall Konrad, Transfines, Strømmen og et helt kobbel av andre som gjør det Fjordmann sier til forbuden frukt - og du kan jo spørre både Gud og hvermann om dette er en god strategi.

Deretter kan du jo spørre om du ikke går i fella med å avskrive deler av budskapet fordi avsenderen er gal.

Jeg er temmelig sikker på én ting: uten raddisskribentene ville jeg aldri ha hørt om Eurabia, og jeg ville heller aldri stilt meg selv spørsmålet om hva Jens egentlig VIL med innvandringspolitikken.

Uten dere hadde jeg nok nøyet meg med å konstatere at dette kun var enda et felt preget av vanlig sosialdemokratisk inkompetanse. Jeg ville aldri spurt meg selv om hvorvidt det lå en plan bak.

Men nå har dere altså sluppet katta ut av sekken, og enten jeg vil det eller ikke, så har det blitt litt vanskeligere å tro på at norsk innvandringspolitikk bare er et resultat av udugelighet.

Konrad sa...

Temaet her er ytringsfrihet, du skriver om innvandringspolitikk, en klar avsporing.