lørdag 13. juli 2013

To fluer i en smekk

Alexandra Irene Larsen mener norske midtøstenforskere romantiserer islamismen (eller islam?). Videre påstår hun at dette skjer fordi de norske midtøstenforskerne er venstrevridde. For en åpenbart høyrevridd (kristenkonservativ?) aktivist som Larsen er dette å slå to fluer i en smekk: Islam/islamisme/muslimer og den norske venstresiden. Ja det høres unektelig ut som et ekko av ABB og andre høyreekstremisters babbel om "kulturmarxistenes" konspirasjon for å islamifisere Europa.

Joda, Larsen har funnet at den ledende midtøstenforskeren Bjørn Olav Utvik har bakgrunn fra AKP, men hvordan Utviks politiske bakgrunn konkret har gitt utslag i forskningen hans, det har Larsen større problem med å vise. Enda mer pinlig ble det da viste seg at Larsen ikke visste noe om Knut Vikørs politiske ståsted.

Påstandene fremmet i debattinnlegg er nå utdypet i boken Venstreekstremisme – ideer og bevegelser (red Øystein Sørensen). Men hva har Utviks forskning med venstreekstremisme å gjøre? (Se også Søbyes anmeldelse.) For å si det med den vennlige Øyvind Strømmen (Klassekampen 29. juni): Man får et klart inntrykk av at Larsen har en politisk agenda og velger fakta selektivt for å underbygge poenget.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Man får et klart inntrykk av at Larsen har en politisk agenda og velger fakta selektivt for å underbygge poenget."

Sånt kan man aldri få inntrykk av når man leser Konrad eller Strømmen, vel?

Blir litt som å klandre andre for å hoppe over der gjerdet er lavest, mens mann selv kryper under.

Konrad sa...

På denne bloggen driver jeg naturligvis med slikt, men jeg gir meg altså ikke ut for å være forsker. AI Larsen gir seg ut for å være forsker, men er altså bare en politisk aktivist. Larsen seiler under falskt flagg. Det er forskjellen. Forsto det nå?

Anonym sa...

Det har da aldri vært noen forskjell på forskere og politiske aktivister - så lenge vi snakker om områder av politisk interesse, bortsett fra at "forskerne" har hatt statsstøtte.

Man burde nok avskaffe all forskning uten privat finansiering - av kvalitetshensyn.

Tenker jeg

Hilde Balleklorinsdatter

Oberstormbannforsker (E.G.S.V)

Konrad sa...

Tull og tøys.

Larsen skriver en politisk pamflett i en vitenskaplig antologi, det er problemet.

Anonym sa...

Hvilket vel stort sett er hva resten av banden gjør?

Konrad sa...

Store forskjeller. Hagtvet og Witoszek er også ute i politisk ærend, men de andre er mer edruelig.

Du må lære deg forskjellen på forskning og politikk.

Anonym sa...

Ville vel kanskje tro at det var enklere at forskerne lærte seg metode - i tillegg til at det ble foretatt en relevant datainnsamling.

Det vi har i dag er overbetalte og underarbeidede synsere som uansett ikke har tilstrekkelige data.

Privatiser skiten!

Konrad sa...

Helt riktig, NOEN er overbetalte synsere som ikler seg universitetets legitimitet. Vi nevner i fleng: Alexandra Irene Larsen.

Øyvind Strømmen sa...

"Sånt kan man aldri få inntrykk av når man leser Konrad eller Strømmen, vel?"

Når jeg skrev akkurat det jeg gjorde, så var det fordi dette er Larsens grunnleggende kritikk av flere midtøstenforskere. Dette er faktisk det sentrale i hennes angrep på f.eks. Utvik.

Og det er dobbeltmoralen jeg ønsker å vise frem. For de som måtte være interessert i en mer inngående kritikk av Larsen fra undertegnede er denne å finne på Minervas nettsider:

http://www.minervanett.no/middelaldersk-toleranse-og-intoleranse/