lørdag 13. juli 2013

- Skyt Mandela

På midten av 1980-tallet ble Thatcher spurt av partifellen Terry Dicks: «Hvor lenge vil statsministeren la seg bli sparket i ansiktet av denne svarte terroristen?» Teddy Taylor, også fra de konservative, hadde løsningen. «Nelson Mandela burde skytes», mente han.

I 1990, da BBC kringkastet Free Nelson Mandela-konserten på Wembley, sa Tory-politikeren John Carlisle at «BBC har gått bananas og ser ut til å slutte seg til de som gjør Mandela til en Kristus-liknende figur». «Denne heltedyrkelsen er svært upassende», mente han. 

Her i Norge skrev Anders Lange, som stiftet Fremskrittspartiets forløper, i 1963 at «Alle som går inn for sort flertallsstyre i Sør-Afrika er forrædere av den hvite rase».

(fra Klassekampen 28.juni)


4 kommentarer:

Anonym sa...

Den som gidder å leite gjennom ledere i Drammens Tidende/Buskerud Blad (som avisa het den gangen) vil finne lignende, om enn noe avdempede, karakteristikker av terroristen og kommunisten Nelson Mandela som ville ødelegge Sør-Afrika til godt over midten av 80-tallet.

Så vidt jeg veit kan lignende også finnes i Tønsberg Blad.

Anonym sa...

Mandela tok mange på senga ved å være moderat. Ikke merkelig, egentlig, da ANCs folk ofte var både grusomme og spontane. (Bruk av necklacing).
Å ha tiltro til at det skulle komme noe moderat fra den kanten, var ganske naivt.
Når dette er sagt, så har det vel på mange områder gått som konservative krefter ventet. Det er en del bydeler som ser ganske ille ut etter hvert. Antallet som dør av vold er skyhøyt, mens politiet ikke har blitt noen moderat venn av folket.

Avisoverskriftene når politiet skyter ned svarte for fote er dog noe mindre enn de var før.

Avstanden til Kardemomme by er med andre ord lenge enn noensinne.

Konrad sa...

Hva er poenget ditt, Anonym?

Anonym sa...

Se ting i riktig tidsperspektiv. Det eneste rasjonelle var på det tidspunktet dyp skepsis. Hva kunne man vente av en leder av folk som brant motstandere levende? ANC hadde folk som drev med ren terror- også mot svarte.

Alle hjerter gledet seg imidlertid over at skrekkscenariene ikke gikk i oppfyllelse.

Ser vi så på realitetene i ettertid, er det nok slik at overgangen har hatt sine negative sider også, akkurat som kritikerne spådde.

Skal du dømme noen for deres utsagn om Mandela, må man gjøre det i lys av hva Mandela hadde gjort så langt. Og dette var blant annet å eksistere side om side med necklacing, balltrær og ukontrollert raseri.